Очаква се още днес над 100 работници от "Благоевград - БТ" - дъщерно дружество на "Булгартабак-Холдинг" АД, да останат без работа като получат заповедите си за освобождаване, съобщи БНР. 

Преди два дни ръководството на цигарената фабрика е предложило на почти половината от 550-те работещи да бъдат съкратени. Новината потвърди и местният лидер на синдиката КНСБ Емануил Манолов пред националното радио. В предложението за съкращение се казва, че работниците, които бъдат освободени, ще получат определените в Колективния трудов договор (КТД) обезщетения от четири до 10 заплати в зависимост от трудовия стаж.

Според информацията повечето работещи, на които е предложено съкращение, са жени и са се съгласили заради все още действащите по-изгодни условия за обезщетения, ако се регистрират в Бюрото по труда. Причината е, че от началото на 2018 г. съкратените по чл. 331 от Социално-осигурителния кодекс могат да бъдат регистрирани на борсата с осигурено заплащане само четири месеца и то на минимална ставка, припомня БНР. 

Според Манолов промените в законодателтвтото, които взизат в сила от догодина, може да са използвани като аргумент от ръководството на фабриката, за да може да освободи работници веднага.

Позиция от "Благоевград- БТ" или "Булгартабак Холдинг" АД по случая към момента няма. Според КНСБ за последните години работещите в благоевградската фабрика за намалели 4 пъти. На въпрос дали това значи, че фирмата може да тръгне към закриване, Манолов отговаря, че според фактите до момента "вероятно ще се стигне до това", информира още БНР.