Международният наказателен трибунал за бивша Югославия, известен като Хагският трибунал, приключи вчера работата си след 24-годишно съществуване, предаде Ройтерс.

Той съдеше виновниците за жестокостите, извършени при разпадането на Югославия през 90-те г. на ХХ век и подведе под отговорност бившия сръбски и югославски президент Слободан Милошевич.

"Днес е нещо нормално Съветът за сигурност на ООН да призовава извършителите на най-тежките престъпления да бъдат подведени под отговорност... Търсенето на сметка се корени в общото ни съзнание", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутереш на церемония в Хага.

Когато юготрибуналът бе създаден през 1993 г., балканските войни все още бушуваха и малцина смятаха, че той има шансове за успех. Чрез международно сътрудничество обаче бяха заловени и съдени всички 161 заподозрени, които той обвини приживе.

От тях бяха осъдени 90 души. Някои бяха оправдани, а други починаха по време на процесите срещу тях. Един дори се самоуби.

Заседанията на съда продължиха общо 10 800 дни. В този случай се брои всяко отделно дело.

Преди да чуе присъдата си, Ратко Младич крещя по съдиите в Хага.

Трибуналът изслуша 4650 свидетели и прегледа 2,5 милиона страници транскрибиран текст.

Това бе първият сериозен опит след Нюрнбергския процес военнопрестъпниците да бъдат съдени за действията им. Сега е много популярна идеята след един конфликт да бъдат създавани международни съдилища или специални трибунали.

Хагският трибунал за Югославия започна да се изпарява в съзнанието на хората извън Балканите до ноември т.г., кокато босненският сръбски генерал Ратко Младич бе осъден доживот за геноцид и убийството на хиляди невъоръжени мъже и момчета в Сребреница през 1995 г.

Дни по-късно босненският хърватски генерал Слободан Праляк се самоуби в съдебната зала, като изпи капсула с цианид, секунди след като 20-годишната му присъда бе потвърдена.

Най-неприятният момент бе през 2006 г., когато Слободан Милошевич, процесът срещу когото се влачеше години наред, почина от инфаркт в килията си, преди да бъде произнесена присъда.

Слободан Милошевич почина в затвора и така и не бе осъден.

На церемонията по закриването на трибунала присъстваха жертви, сред които Мунира Субашич, представляваща "Майките от Сребреница" - група, борила се за съд за убийството над 8000 момчета и мъже, избити от сръбските сили преди 22 години.

Сред видните осъдени от трибунала фигури е и бившият босненски сръбски лидер Радован Караджич. През 2016 г. той получи 40 години затвор. И той, и Ратко Младич обжалваха присъдите си.

Създателите на съда се надяваха, че с дейността и присъдите си той ще помири сърбите, хърватите и босненските мюсюлмани. Прокурорът Серж Брамерц обаче заяви, че докато трибуналът е донесъл справедливост за някои, той не е помирил общностите.

"В целия регион военнопрестъпниците са почитани като герои, а жертвите са игнорирани", каза той.

По време на церемонията холандският съдия Алфонс Ори, осъдил Ратко Младич, изпя арията на Соломон от едноименната оратория на Георг Фридрих Хендел.