Вицепремиерът на Русия и президент на футболния съюз (РФС) на страната Виталий Мутко е готов да подаде оставка като шеф на футбола, пишат медиите в Москва.

На 25 декември ще има заседание на изпъкома на РФС, на което това може да се случи. Датата на сбирката бе променена - от 26-и на 25-и.

Постът може да се заеме от приближен на Мутко - генералният секретар на организационния комитет на Мондиал 2018 Алексей Сорокин. До момента няма официално изявление от страна на вицепремиера.

Анализатори в Русия са на мнение, че актът на Виталий Мутко, ако въобще ще стигне до оставка, е в името на по-спокойното провеждане на световното догодина. 59-годишният функционер е сред най-влиятелните хора в целия руски спорт, не само във футбола.

Той не се ползва с добра репутация в чужбина. Сочен е за един от виновниците за масовите допинг скандали в руския спорт.

По-рано тази година, когато Международният олимпийски комитет (МОК) забрани на Русия участие на зимните игри в Пьончан през февруари, Мутко получи доживотно изключване от олимпийското движение.

МОК препоръча на ФИФА да разследва за допинг руския национален тим. Твърди се, че има такава проверка, за която е в течение и Световната антидопингова агенция. В същото време репутацията на Алексей Сорокин е чиста.

"Не съм разговарял лично с Мутко, но имам достоверна информация, според която на заседанието на 26 декември (бел. ред. публикацията е преди промяната) той действително ще подаде оставка, казва Анзор Кавазашвили, бивш кандидат за президент на РФС и шеф на комисия за разследване на уговорени мачове пред "Газета.ру". - На свое място Мутко ще назначи Сорокин. Той категорично отказваше да го наследи. Все пак двамата са стигнали до съгласие."

Кавазашвили изказва теза, според която Сорокин ще бъде назначен за вицепрезидент, но ще поеме не само властта в РФС, а също така ще оглави организационния комитет за мондиала. Други членове на изпълкома на РФС казват пред руските медии, че не са чували за оставка на Мутко.