Американската академия за киноизкуства и науки публикува имената на филмите, допуснати в състезанието в най-важната категория на наградите „Оскар“ – „Най-добър филм“, и имената на участниците в тях, които могат да се борят за актьорските номинации.  

Допуснати са общо 341 заглавия. Сред тях е и филмът на Андрей Звягинцев „Нелюбов“. Участващите в него Мариана Спивак, Алексей Розин и Матвей Новиков могат да се състезават за статуетките в категориите за най-добра актриса и най-добър актьор. В списъка е и името на българската актриса Анжела Недялкова с ролята си в „Т2: Трейнспотинг“. Пълният списък е качен в сайта на организацията.

Сред посочените 341 заглавия са попаднали два филма на Ридли Скот – „Пришълецът: Завет“ и „Всичките пари на света“ (в който ролята на Кевин Спейси беше презаснета с Кристофър Плъмър), номинираният за европейскта награда „ЛУКС“ „120 удара в минута“, „Дюнкерк“, „Блейд Рънър 2049“, „Междузвездни войни: Последните джедаи“ и дори „Спасители на плажа“.

Номинациите във всички категории ще бъдат обявена на 23 януари 2018 г. Церемонията по връчването на наградите ще се състои на 4 март.

Филмът на Звягинцев влезе и в краткия списък в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“. В него са избрани девет заглавия от 92 претенденти. За статуетката ще се борят още „Фантастична жена“ (реж. Себастиан Лелио, Чили), „In the Fade“ (реж. Фатих Акин, Германия/Франция), „За тялото и душата” (реж. Илдико Енеди, Унгария), „Фокстрот“ (реж. Самуел Маоз, Израел), „The Insult“ (Зияд Дуейри, Ливан), „Félicité“ (реж. Ален Гомис, Сенегал), „The Wound“ (реж. Джoн Тренгоув, ЮАР) и „The Square“ (реж. Рубен Остлунд, Швеция).

"Площад Славейков"