Главният изпълнителен директор на Alphabet Ерик Шмид се оттегля от поста, обяви самият той в изявление.

На топ-поста в Google от далечната 2001 г., по-късно Шмид имаше ключова роля в преструктурирането на интернет-гиганта в Alphabet - и пое контрола над организацията-майка.

Шмид бе ключовата бизнес фигура в годините с най-голямо развитие на Google. Когато компанията стана твърде голяма за създаделите Сергей Брин и Лари Пейдж, те наеха именно Шмид да се заеме с тежката бизнес-страна. Той изгради корпоративния имидж и структура на компанията, която започна като търсачка, но се превърна в един от главните доставчици на всякакви интернет услуги - за бизнес и удоволствие.

Доскорошният CEO е обсъдил решението си с тях и изпълнителния директор на самия Google - Сундар Пичай.

"Лари, Сергей, Сундар и аз вярвам, че времето в еволюцията на Alphabet за тази промяна е подходящо. Структурата работи добре, Google и другите проекти се развиват. В последните години прекарах доста време, занимавайки се с научни и технологични въпроси, а и филантропия. Смятам да продължа с тази работа."

Ерик Шмид не е просто бизнесмен - през далечната 1983 г. става първия софтуерен инженер на Sun Microsystems, дори може да се нарече един от първите софтуерни инженери въобще. За три години - от 2006 до 2009 г - е част и от борда на директорите на Apple. 

Все още не е ясно кой ще го замести на поста - видно Alphabet ще започнат новата година с търсене на директор.