Министър-председателят Бойко Борисов се съгласи с изказването на Ахмед Доган, че в момента управлението няма алтернатива.

Вчера почетният председател на ДПС заяви пред актива на партията си, че ако вотът на недоверие успее, няма да има кой да поеме управлението.

Доган е един мъдър човек, 27 години е в управлението и сам разбира какво би станало ако вотът успее.

Ахмед Доган знае технологията, а и много добре познава ДПС и им казва: Има ли кой да замести това управление? Няма! И това го знае всяко дете. Сиреч, ние вместо да се съсредоточим за шест месеца да изкараме позитивен дивидент за България, ние искаме да си извадим кирливите ризи на показ“, каза Борисов в предаването „Панорама“ пред БНТ.

Бойко Борисов каза още, че при едни нови избори „няма по-добро какво да се създаде“

Едни може да тълкуват, че това е жест към ГЕРБ, други – че има някакво сближаване или раздалечаване. Той е направил едно програмно изказване пред партията си“.

Премиерът изключи възможността Валери Симеонов да събори правителството.

Малко по-късно в интервюто Борисов разтълкува какво е имал предвид Доган:

Той им казва: Ще ги свалим ГЕРБ и патриотите, но когато сме готови да управляваме. Ако го направим сега, след два-три месеца ще ни свалят отново. Той това им каза. Не бързайте – стани да седна! Сега са по-добри от нас. В общи линии това, което Борисов прави, е добро. Нямаме толкова подготвен човек. Това им каза“.

Накрая завърши темата с прогноза какво би станало, ако БСП и ДПС се върнат на власт.

„Ще докарат един нов Орешарски – след три месеца ще падне“.

Пеевски е само депутат

Премиерът отрече да има нещо общо с действията на Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев.

Аз в такива схеми не влизам. Има си независими органи – прокуратура, КОНПИ, които работят по темата.

- Независими?

Абсолютно независими! Гарантирано независими! Аз какво да направя? Да се обадя на КОНПИ?

Водещият Бойко Василев попита какъв е Делян Пеевски.

Депутат от ДПС.

- Само това ли?

Ако имаше друго, щяха да го изкарат“.

Бойко Борисов обясни, че в момента „воюват двама олигарха“.

„Ако прегледате сутрин печата и медиите, ще видите точно кои медии на кого са. Никога не съм бил с нито един от тях. По темата „Делян Пеевски“ – човекът, който може да говори за него, е Карадайъ и Ахмед Доган“.

Вота на недоверие

Борисов не скри възмущението си от решението на БСП да внесе вота на недоверие срещу правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ точно в началото на българското председателство на Съвета на ЕС.

Като идват гости, всяко семейство – поне така в нашето беше, майка и татко ме предупреждават „няма да правиш бели“. Ние искаме да покажем всичките си магарии и всичко, което можем, в тия шест месеца“.

Според премиера именно това е целта на вота на недоверие.

„То затова се прави – да се покаже на света колко сме калпави. Липсата на политическа класа в момента точно това ще направи. На единия ден ще слушат за Западните Балкани, а ще ни слушат в парламента какво говорим един за друг. Ние няма да ги оставим в тоя вот да ни бият нас и да говорят каквото си искат. Още в началото на януари всичко лошо ще го извадим на показ“.

Председателството

България е напълно готова за председателството на Съвета на ЕС.

Готови сме с всичко, което е необхоодимо да бъде готово. По български маниер винаги накрая почваме да даваме газ за всичко. Справихме се“.

Премиерът обяви, че българският екип има пълна координация.

Самото председателство е менажиране на един процес, то не е ние да взимаме решенията. Изисква най-висша форма на дипломация, координация и разговори по всички теми, защото някои теми за някои държави е трудно да ги приемат“.

В тази връзка не може да се очаква от България да заема категорични позиции.

„Категорична позиция като председателство може да се изказва, но трябва да бъдем обрани, защото трябва да защитаваме интересите на 27-те. Очакват се изключително напрегнати шест месеца“.