Продължават сечите на едни от най-застрашените типове гори не само в България, но и в Европа – крайречните. Поредният пример за унищожаване на такава гора е от Казанлък - сече се елшовата гора край Стара река, северно от града, алармират за WWF жители на Казанлък.

"Изсичането на крайречните гори нанася непоправими щети върху речните екосистеми и техните обитатели. Особено вредно е изсичането на големите здрави дървета по протежение на реките, с което се увеличава риска от наводнения при поройни води", посочват природозащитниците.

"Сечта край Казанлък продължава и в момента. Отсечени са над 300 големи и здрави дървета - елши, върби и тополи. Нито едно дърво не е маркирано, на мястото, където се сече, няма и информационна табела (указваща номера на позволителното за сеч, вида и интензивността на сечта, името на фирмата която сече, срока и т.н.), както изисква закона.Това буди основателни притеснения доколко сечта е законна", посочват още от WWF.

Казанлъчани вече са изпратили сигнал до районната дирекция по горите в Стара Загора, до РИОСВ и ИАГ и очакват компетентните органи да направят проверка на място и да вземат мерки за запазване на каквото е останало от гората. 

Изсичането на естествени крайречни гори като тази до Казанлък често се оправдава като мярка против наводнения. Всъщност е точно обратното, припомня WWF - подобни сечи създават много по-големи предпоставки за подобни бедствия. Ерозията на брега, която настъпва при липсата на укрепващи почвата корени, снижава бреговете на реката и улеснява разливането при ежегодното топене на снеговете. Липсата на дървета допринася и за ускоряване на водното течение при поройни дъждове, които зачестяват през последните години и всички сме свидетели на разрушителната им сила.