Делото срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров в Софийския градски съд (СГС) тръгна с фалстарт и бе насрочено за 15 октомври. Националистът е обвинен в нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство при инцидента в самолет за Варна, който стана през януари т.г.

Тогава по време на полет лидерът на партията се спречка с френска дипломатка, която му заговорила на словенски. После й "конфискувал" документите. Повечето разкази на очевидци включваха това, че Сидеров се е държал абсолютно арогантно и е давал вид на недосегаем (по чисто съвпадение по това време "Атака" държеше кворума в 42-ото НС).

След слизането си на летището, според обвинението, Сидеров е налетял на полицая Костадин Колев, а самият униформен разказваше, че е бил ударен от партийния шеф.

Два дни след случая главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата, но той сам се отказа от него. По обвинението за хулиганство Сидеров може да получи до 5 години затвор, а по обвинението за нанасяне на лека телесна повреда - до 3 години лишаване от свобода.

Днес полицай Колев се оказа нередовно призован, което бе единият от поводите стартът на делото да се отложи. 

Другата причина е, че според адвоката на Сидеров - Явор Нотев (който също е депутат от "Атака"), обвинителният акт им е бил връчен едва на 16 юли, т.е. - не е спазен 7-дневният срок защитата да се запознае с него. 

Нотев помоли и за дата на следващото заседание след 5 октомври, защото е нормално дотогава колегата му и клиент да е в предизборна кампания.

Адвокатът атакува основната свидетелка срещу лидера си - пресаташето на френското посолство, като каза пред журналисти, че ще иска справки за нея:

„Визирам молбата на свидетелката. Според метода на френското посолство се твърди, че аташе, което като дипломатическа степен дава възможност за съдебен имунитет, без да се посочва на какво се основава този имунитет и по какъв начин се стига до там, тъй като тази госпожа беше в основата на обвинението срещу Волен Сидеров." Той добави, че ще иска принудително довеждане на въпросната служителка: "Да се изправи очи в очи с г-н Сидеров, който е обвинен от нея, да повтори тези нейни твърдения, които присъстват в обвинителния акт, без нито една забележка и без нито едно извинение.”

Днес това нямаше как да стане, тъй като и самият Волен Сидеров не се яви в СГС.