"От особена важност е коригиращата функция на медиите".

Да, д-р Ахмед, през зимата обикновено е по-студено, отколкото през лятото. И коригиращата функция на медиите е от особена, даже от изключителна важност във функциониращата демокрация.

Традиционната вече новогодишна реч на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган се превърна в новина заради категорично декларираната подкрепа за настоящото правителство. Нямаше главозамайващи купешки изрази, както бяхме свикнали – никакви резонанси, темпоралности, процесинги и т.н. Речта беше по-скучна от преди, но и по-нахална:

"Уважаеми колеги, представители на четвъртата власт, покажете какво можете. Дайте вашия позитивен дял в общата отговорност за стабилността на България! После си дискутирайте темата за връзката на свободата и отговорността на Словото".

А бе, д-р Ахмед, я ми кажи твоя милост леберал ли си, консерватор ли си? Доколкото си спомням, бахте либерали. От най-либералните. Как може един либерал да говори такива неща?! На първо място е стабилността, на второ място е свободата, така ли?

Заедно с колеги обсъждахме какво сте искали да ни кажете с това изречение:

После си дискутирайте темата за връзката на свободата и отговорността на Словото“.

Може да сте ни казали: Не се занимавайте с глупости като свобода на словото.

Може пък да сте ни казали: Ако нямате стабилност, никаква свобода не може да имате. Затова си трайте.

А пък може и нищо да не сте ни казали, защото тая тема "за връзката на свободата и отговорността на Словото" ми е трудно да си я опредметя.

Като цяло е много нахално точно вие, д-р Ахмед, да говорите за медиите и свободата на словото. По няколко причини:

Първо, защото огромна част от работещите в медиите са си ваши служители – на семейство Кръстева-Пеевски или пък на зависими от тях компании. Защо не изпратихте новогодишното си послание до представителите на четвъртата власт направо с фиша за заплатите за декември?

Второ, защото "коригиращата роля" на вашите медии е да бъдат кафяви бухалки, които не признават истина, замерват с измислици вашите опоненти, изнудват, заплашват, целенасочено работят против демократичното и европейско развитие на България. За някоя друга коригираща роля ли говорите?

Трето, защото преди празниците е хубаво хората да се държат малко по-прилично. Вие, д-р Ахмед, не живеете в Сарая, нямате нищо общо с възхода и събарянето на КТБ, изобщо не сте чували за медиите на Пеевски, а най-вероятно даже не го познавате този човек. Аман де!

Иначе забелязвам трайна загриженост у вас за състоянието на медиите. През 2013 г. не успяхте да прочетете докрай речта си заради Октай Енимехмедов. После Филиз Хюсменова дочете речта и в нея отново стана дума за медиите:

"За първи път политиците започват да разбират как колаборацията на МВР и част от медиите на страната може да се превърне в месианска основа на Властовата система и да подмени Демокрацията с авторитарна диктатура".

Много прав сте били още тогава, д-р Ахмед. Добавете към МВР и прокуратурата, и ВСС, и КОНПИ, и каквито там институции искате, и получавате месианската основа на властовата система, която вашият депутат управлява.

Разбира се, ние не сме били на банкета в Сарая, не знаем дали тази реч е била произнесена изобщо, не знаем накъде сте гледал, докато сте я чели, не знаем каква е била интонацията на гласа ви, д-р Ахмед. Но качествената литература провокира читателя да си представя всичко това.

"Уважаеми колеги, представители на четвъртата власт, покажете какво можете", казвате вие. А уважаемата четвърта власт – в лицето на едно едро момче, се усмихва разбиращо.