Няма съмнение, че светът намира американският президент Доналд Тръмп за занимателен. Той се появи на корицата на сп. Икономист девет пъти през 2017 г. - и това е рекорд за един човек в период на една година. Тръмп обяви, че всичко критично, написано срещу него, са фалшиви новини. Въпреки това внушителен брой хора продължаваха да четат, правят равносметка от "Икономист".

Статистиката показва, че другите новини освен свързаните с твърде ярката личност на американския президент, които са будели интерес през 2017 г., са били за скандали или природни бедствия, и атентати. Chartbeat, компания, която следи онлайн читателите за 8000 новинарски издатели в 50 страни, е предоставила на сп. "Икономист" събраните данни за дневната читаемост през 2017 г.

Световните събития, които привлякоха най-много читателско внимание през 2017-а

Около половината от данните са от англоговорящи страни, една четвърт са от Европа. Статистиката е въз основа на 3 млн. материала и общо 2,5 млрд. думи във всички, които отразяват най-важните събития през годината.

Тръмп, Тръмп и пак...Тръмп

Встъпването в длъжност на Тръмп е привлякло четене от 4,4 млн. часа. Протестният марш на жените няколко дни по-късно се радва на още по-голям интерес - 6 млн. часа. И двете събития обаче отстъпват пред опитите на американския президент да забрани влизането в САЩ на гражданите на няколко мюсюлмански държави. Запознаването с това събитие е отнело 19 млн. часа читателско време между януари и март и 40 млн. часа  през цялата година. Други президентски прояви също са задържали вниманието - усилията на Тръмп да ревизира Обамакеър, уволнението на шефа на ФБР и разследването за намесата на Русия в амеирканските избори - общо те са събрали 60 млн. часа четене.

Същевременно изборите в Германия и Франция са предизвикали слаб читателски интерес по света, както и събитията в Миянмар, Кения или Япония. Все пак отразяването на Сирия е събрало 36 млн. часа четене, Ислямска държава - 33 млн.

Хората са отделили много повече време - 8,5 млн. часа, за да четат за стрелеца немюсюлманин, които уби 58 души в Лас Вегас през октомври, отколкото за самоубийствения атентат на мюсюлманин в Манчестър, при който загинаха 22-ма души през май.

Опитите за национално и регионално отделяне са били по-интересни - Брекзит и Каталуня заедно са събрали 24 млн. часа. На 10 септември ураганът Ирма, който мина през Флорида, е привлякъл най-много внимание - 2,5 млн. часа - като история на деня. За Ирма се е чело четири пъти повече, отколкото за урагана Мария, който удари Пуерто Рико.

Скандалът продава

Падението на Харви Уайнстийн след скандални разкрития за негови сексуални злоупотреби, привлече 15 млн. часа внимание. Кралските особи също продължават добре да вървят. Ратко Младич и Робърт Мугабе въобще не могат да се съревновават с принц Хари, който обяви, че се сгодява за Меган Маркъл. Добра старомодна любовна история? Не, истинска новина, отбелязва иронично "Икономист".