Новите санкции на ООН срещу Северна Корея (КНДР) се равняват на военни действия и на пълна икономическа блокада на страната, се казва в изявление на севернокорейското външно министерство, предаде БТА, цитирайки Ройтерс, която от своя страна цитира Корейската централна телеграфна агенция.

"Напълно ужасени от нашите постижения във великата историческа кауза на завършване на ядрените сили на страната, полагат все по-отчаяни усилия да наложат най-строгите санкции в историята и да засилят максимално натиска срещу нашата страна", се казва в изявлението.

"Ще укрепим допълнително нашите сили за защитно ядрено възпиране, целящи да прекратят американските ядрени заплахи, изнудване и враждебни действия, като създадем практически баланс на силите със САЩ", добавя външното министерство на КНДР.

"Ако САЩ искат да живеят в безопасност, трябва да се откажат от враждебната си политика към КНДР и да се научат да съществуват съвместно със страната, която притежава ядрени оръжия", се подчертава в изявлението, цитирано от Йонхап.

"Те трябва да разберат също, че надеждата нашата страна да се откаже от ядрените оръжия, които развихме и завършихме с всякакви трудности, е илюзия", заявява министерството.

На 29 ноември Съветът за сигурност на ООН наложи таван на вноса на суров и пречистен петрол и блокира ключови източници на доходи, с които се финансираше оръжейната програма.