"Вие сте страхотни. Никога не съм имал проблеми с българските си клиенти, имам повече проблеми с англичаните, които идват в магазина. Вие сте много мили и се грижите един за друг. Винаги виждам пиятели и  семейства да купуват неща един за друг, без да се притесняват за парите."

Това сподели в българската секция на дискусионния портал Reddit анонимен британец снощи. 

Подписалият се с никнейм kurtcobains__shotgun се включва в обичайно кроткия подфорум с думите "Zdrasti. Аз съм британски пич, който работи в магазин, посещаван от много българи. Исках да споделя това."

Той забелязал, че много британци гледали "my Bulgarian homies" (моите български приятели) и ги обиждали, когато българите излизали от магазина.

"Това не ми харесва, защото смятам, че всеки трябва да се чувства добре дошъл в тази държава и исках те да се чувстват добре дошли в нашия магазин."

За да се бори с лошото отношение към българите, се опитал да научи малко от езика ни - простички фрази като "здрасти", "благодаря", "приятен ден", "как сте".

"А вчера се научих как да казвам "Весела Коледа", макар че тотално оплесках произношението за първите петима клиенти, докато един не ме поправи. Имаше страхотен ефект. Радва ме много да виждам  усмивки, когато се опитвам да говоря на развален български."

Вие сте много лоялни и добри хора, разказва още британецът. И споделя история - негов приятел имал проблеми със съсед, който се държал налудничаво. Била повикана полиция, но съседът се успокоил и отрекъл всичко. Няколко "мили български деца" подкрепили неговия приятел. Той отишъл след това и им предложил да им даде пари за благодарност, но те казали- "Не, ние сме съседи".

"Вече имам много добри български приятели. Миналата седмица един ми донесе домашен гръцки йогурт, който беше страхотен. И мога да крещя "Здрасти" из целия град, когато видя българските си приятели, кооето много ми харесва", казва брианецът.

И пожелава на всички "Vesela Koleda".