Да се молим за разрешаване на конфликтите по света - за това призова папа Франциск в традиционната си реч Urbi et Orbi, обръщението "към града и света".

Главата на католическата църква обърна особено внимание на напрежението в Близкия изток, нарастнало в последните седмици, след като американския президент Доналд Тръмп призна официално Йерусалим за столица на Израел.

"Виждаме Исус в децата на Близкия изток, които продължават да страдат заради повишаващото се напрежение между израелци и палестинци", заяви Франциск.

Той подкрепи отново позицията за мирно съжителстване между Израел и Палестина в Светите земи.

"На този празничен ден, нека помолим Бог за мир за Йерусалим и Свеетите земи. Нека се молим, че волята за възстановяване на диалога ще надделее, и че най-накрая може да бъде договорено решение, което ще позволи мирното съществуване на две държави във взаимноприети и международно признати граници", каза още той.

Папата обаче отбеляза и други точки на конфликт по света:

"Виждаме Исус в лицата на сирийските деца, децата на Ирак, децата на Йемен", добави той, и подчерта тежката ситуация и в трите държави.

Светият отец обърна внимание и на Африка, и в частност Южен Судан, Сомалия, Бурунди, Конго, Нигерия, както и Централната африканска република, която посети наскоро.