Централната избирателна комисия на Русия е отказала да регистрира опозиционният лидер Алексей Навални като кандидат-президент, съобщи Интерфакс.

Причината е съдебното минало на Навални - по-рано тази година той получи три години и половина условно за присвояване на 500 000 долара от две руски фирми. Брат му - Олег Навални - пък бе осъден ефективно. 

Европейският съд по правата на човек обяви присъдата за несправедлива, а становищата на съда срещу него - за "предубедени и демонстративни", като нареди на Русия да отмени присъдите и да изплаати 76 000 евро компенсация на братята. Руското министерство на правосъдието не се съгласи с оценката и заяви, че ще обмисля обжалване, когато тя влезе в сила.

Още тогава бе обявено, че лидерът на опозицията няма да може да участва в избори за президент до 2028 г. 

Навални обаче започна кампания по събиране на подкрепа и успешно си осигури нужните подписи от над 15 000 руснаци. Както се оказа - напразно.

Членовете на руския ЦИК са заседавали цяла нощ. Един от тях - Борис Ебзеев, обясни решението така:

"Бих искал да отбележа, че неговото криминално досие се запазва, и следователно трябва да предложа проекторешение на ЦИК, смисълът на което се свежда до това да му бъде отказана регистрация… тъй като той няма пасивни избирателни права."

Навални призова за бойкот на президентските избори догодина след решението на ЦИК:

„Ние обявяваме стачка на избирателите и ще поискаме от всички да бойкотират тези избори, няма да признаем резултата от тези избори."

Проучванията в Русия не даваха никакъв шанс на опозиционния лидер, особено след като Владимир Путин заяви, че ще се кандидатира пак за поста. Много коментатори обаче смятаха, че силна кампания може да раздвижи опозицията в страната.