След изборите на 21 декември в Каталуня започва нова вълна, при която фирми ще продължат да напускат испанската автономна област.

Това прогнозира пред в. "Ел Мундо" Хавиер Вега де Сеоане. Той е председател на Предприемаческия кръг (ПК) - една от най-важните бизнес асоциации в Испания.

Притесненията му се споделят и от други подобни организации в страната. Такива опасения прозвучаха и в коледното приветствие на крал Фелипе VI към испанските граждани.

На предсрочните регионални избори в Каталуня трите главни сепаратистки партии, взети заедно, спечелиха абсолютно мнозинство. Това до голяма степен обезсмисля факта, че първа политическа сила в автономната област е антисепаратистката "Сиудаданос" ("Граждани").

Повечето големи компании и банки в Каталуня започнаха да местят централите си още след обявения за незаконен референдум за независимост на 1 октомври. Последваха ги по-малки предприятия. Сега всичко ще продължи с по-голяма сила, смята Хавиер Вега де Сеоане. Такова е мнението и на Испанската конфедерация на бизнес организациите (ИКБО), Испанската камара и Американската търговска камара в Испания.

И доскорошният каталунски премиер Карлес Пучдемон, и намиращият се в ареста негов заместник Ориол Жункерас отправиха послания, че са готови за диалог, без да дават сигнали, че се опитват да поемат отново по пътя на независимостта. Според Вега де Сеоане обаче това не е достатъчно.

"Кой ще инвестира в Каталуня след тези изборни резултати? За съжаление, ще видим нов икономически спад, по-голям от този, на който сме свидетели от 1 октомври насам", споделя той.

Хавиер Вега де Сеоане

Според последните данни от 1 октомври до изборите на 21 декември от Каталуня са се изнесли 3139 компании. Тоа е нещо нечувано досега в еврозоната, отбелязва "Ел Мундо". Само в деня на вота областта на напуснали 19 фирми.

В момента централите си местят двете най-големи банки в Каталуня - "Ла Кайша" и "Сабадел".  Ръководствата им смятат, че много трудно биха могли да прекратят този започнат от тях процес.

"Единственото положително нещо е победата на Инес Аримадас (лидерката на "Сиудаданос" в Каталуня - б.р.), на една рефоматорска и конституционалистка партия", отбелязва Хавиер Вега де Сеоане.

И допълва:

"В Европа могат да си помислят, че в Испания сме полудели с изборната подкрепа за партии, които докараха Каталуня до ръба на пропастта."

"Навън е много трудно да се обясни случилото се", заявява Хайме Малет - председател на Американската търговска камара в Испания.

Според Вега де Сеоане не е за отхвърляне вариантът с провеждането на нови избори в Каталуня. Дотогава разумът има шанс да надлелее, изтъква председателят на Предприемаческия кръг. Същевременно той се надява, че сепаратистките лидери, които сега могат да формират правителство в Барселона, са получили урок и няма да бутнат Каталуня към пропастта.