С наближаването на заветната дата 28 декември, за когато е предвидено последното за годината заседание на кабинета, битката за Банско между управленци и природозащитници придоби не само още по-ожесточен характер, но и светски такъв. На това заседание се очаква правителството да разгледа измененията в плана за управление на Национален парк Пирин, позволяващи разширяване на ски зоната не само чрез строителството на отдавна анонсирания втори кабинков лифт, а оттам и на ревизия на концесионния договор с "Юлен" АД.

Двете страни се обстрелват с аргументи "за" и "против" като в лобирането се включиха дори холивудските звезди Леонардо ди Каприо и Джаред Лето, а за последно - и президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев. Първите двама го направиха опосредствано - отправяйки призив в социалните мрежи да се защитят горите на Пирин планина от ски експанзията и изпращайки генерирано от световната природозащитна организация WWF писмо до премиера Бойко Борисов.

В отговор се включиха двама именити български хирурзи - проф. д-р Румен Пандев и проф. д-р Тома Пожарлиев, които също написаха писмо до премиера, разпространявано от кмета на Банско Георги Икономов. 

"Уважаеми г-н Борисов,

Ние не сме Леонардо ди Каприо, или Джаред Лето. Ние сме двама Български хирурзи, запалени скиори и почитатели на Пирин. Изненадани сме от внезапната „Холивудска подкрепа” за т.нар „спасение на Парк Пирин”.

Г-н Премиер, като специалисти с международен опит, сме озадачени от невъзможността държавата години наред да реши проблема свързан с построяване на втори кабинков лифт в Банско. 

Масовизирането на ски спорта има не само икономически, но и медико-социални измерения. Българските деца имат нужда да прекарват повече време в планината, да придобиват здравословни навици, да спортуват и това е по-важно за България от т.нар. "защитени видове" на Белев и компания", пишат те, визирайки еколога Тома Белев, отявлен критик на така предложеното разширяване на ски зоната.

Писмото се развива със сравнение на продължителността на живота в ски дестинации като Швейцария и България. Боят по природозащитниците пък продължава с питане защо те се занимават с магистрали и писти, а не с мръсния въздух и "защо не посещават ромските малцинства, за да им помогнат и обучат да не изгарят за отопление автомобилни гуми, пластмаси и други опасни за здравето материали".

 

Писмото завършва с:

"Молим Ви не разрешавайте екологични паразити да превърнат България, в "безлюдна защитена територия"...

Паралелно в защитата на изграждането на още ски писти в Пирин, както и в говоренето срещу природозащитниците, се включи и Плевнелиев. Преди няколко дни той даде интервю за в. "24 часа", в което с нехарактерен за него остър език напада еколозите. Плевнелиев е запален скиор. 

"...бих подкрепил министър-председателя не утре - днес да излезе и да каже "Да, ще има втори лифт на Банско". Самият аз съм готов да го изкрещя от всяко телевиозионно студио... И искам да съм много ясен - аз вярвам, че точно хората, които живеят в планината, обичат планината. А не тези много често криворазбрани еколози от жълтите павета", заявява президентът.

Той доразвива тезата си с това, че било толкова "българско да ние да се самозастрелваме, самопрецакваме, да пишем през някакви холивудски звезди някакви писма до министър-председателя". И прави сравнение между високата раждаемост в Банско и в Смолян, където липсвали майките с колички по улиците.

"...не съм приятел на никого от прословутите инвеститори. Но аз съм приятел на Банско, аз съм приятел на Чепеларе. Аз съм приятел на Пампорово, на Смолян, на Боровец. И заради тях ставам адвокат...", продължава Плевнелиев.

Това интервю на Плевнелиев предизивка ответна реакция на "криворазбраните" еколози. 

"Криворазбраният президент. Само не доразбрах как така ските в Банско правят деца, а в Смолян не правят, ама това е вероятно, защото съм "криворазбран еколог от жълтите павета". И все не мога да си обясня как едни хора управляват с години и чак след като излязат от властта почват да обясняват какво и как трябва да се направи, за да се подобри състоянието на хората. Да не е бил министър и президент, да го чуя, ама е бил и що не се е потрудил за планинските райони тогава, не казва", коментира Тома Белев.

А във връзка със заявките на Плевнелиев, че не е приятел на никой от инвеститорите, се припомня негова снимка от началото на годината, на която е в компанията на футболиста Димитър Бербатов и на шефа на федерацията по ски Цеко Минев, сочен за собственик на концесионера "Юлен", който има намерение да строи нови над 300 километра писти в Банско.

Развитието предстои на 28-и. Докато министрите заседават, екозащитниците и техни съмишленици ще скандидат под прозорците на Министерския съвет. Протестът за защита на Пирин от "ски експанзията" е насрочен за 8:30 ч.