Първата половина на 2018 година е отличен период за окончателното решение на спора за името и Македония да направи крачка напред - да получи дата за започване на преговори за членство в ЕС и автоматично да официализира поканата от НАТО за членство“.

Това каза македонският премиер Зоран Заев при визитата си днес в град Прилеп, в централната част на страната, предаде БГНЕС.

Според Заев "все още не се водят преговори по същество за името". Коментарът бе по повод на вчерашното изявление на неговия вицепремиер Кочо Ангюшев, че за него са еднакво приемливи наименованията като: Горна, Северна или Нова Македония.

"Съществува решителност за разрешаването на този проблем", каза още македонският министър-председател, цитиран от държавното радио в Скопие.

Единственият начин Република Македония да се върне към нормалността е, ако час по-скоро влезе в НАТО и получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз“.

Това заяви пък македонският президент Георге Иванов по време на годишното си обръщение в парламента.

Очакваме ЕС да потвърди своята политика на отворени врати. Република Македония заслужено очаква на следващата среща на върха да получи препоръка и да започне преговори за пълноправно членство“, каза държавният глава.

Успоредно с евроинтеграцията Македония показва, че е стратегически партньор на НАТО, на който може да се има доверие и да се разчита, посочи още Георге Иванов.

„През идващата 2018 г. се навършват две годишнини, свързани с НАТО: 25 години от едностранното решение на македонския парламент за членство в алианса (23 декември 1993 г.) и 10 години от попарването на нашите надежди на срещата на върха в Букурещ (2008 г.). През следващата година НАТО може да поправи неправдата от Букурещ. Това е исторически шанс да завършим това, което започнахме преди 25 години“, заяви македонският президент. Според него голямото мнозинство от македонските граждани подкрепят тези две стратегически цели.