Лидерите на ДПС традиционно се включиха в отбелязването на годишнитата от кървавите събития по време на т.нар. „възродителен процес“. На 26 декември 1984 г. край с. Могиляне, община Кирково, милиция пресреща демонстриращи селяни, тръгнали към кметството, за да си търсят събраните предварителни паспорти. Протестът срещу насилствената смяна на имената завършва с три жертви - Айше Мюмюн, Муса Якуб и 17-месечното момиченце Тюркян, в чиято памет е издигната чешма.

Към тези, които отправят призив за обединение в момента - първо трябва да поправят грешката си. Към всички с чиста душа и сърце, които осъзнават грешката си, призивът ни е да намерят своя път към ДПС. Всички онези лицемери и паразити, чакащи наготово, които нямат чиста душа и не осъзнават грешката си и се опитват да се мушнат някъде, никога няма да намерят правия път“, каза на митинг в Могиляне Мустафа Карадайъ, цитиран от „Родопи 24“.

Преди дни почетният председател на ДПС Ахмед Доган отбеляза, че „външният натиск“ се преобразува в усилия за помирение и обединение на всички, които са се отцепили от ДПС".

"Ние винаги сме били добронамерени, но и принципни. Факт е, че не сме се скарали с никого. Всеки, който реално се разкайва - да заповяда", каза Доган в традиционното си новогодишно приветствие към актива на ДПС.

Основателят на НПСД Касим Дал декларира, че „не търгува с доверието на своите избиратели“.

"Какво толкова съществено се е променило в ДПС, че политическите инженери се втурнаха да „обединяват“?", попита той.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан пък призова отбелязването на събитията в Могиляне да не се използва за партийна пропаганда.

ДОСТ няма да участва в „разкъсването“ и партизирането на символи, които трябва да ни обединяват, а не да ни противопоставят партийно. Героите стоят по-високо от всички партии", обяви Местан в декларация.

Пред Тюркян чешма първи положиха цвета посланикът на Турция Хасан Улусой и главният мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи. След тях мероприятие проведе ДПС, а накрая дойде редът на Местан и неговите съпартийци.