Българската желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул посреща Стефановден напълно обновена след продължилата близо 6 години реставрация, съобщи БНТ. Официалното откриване на обновения храм ще е на 7 януари, когато вселенският патриарх Вартоломей и българският патриарх Неофит ще служат заедно в църквата. Неотдавна премиерът Бойко Борисов съобщи, че той също е поканен на събитието от турския президент Реджеп Ердоган.

Желязната църква „Св. Стефан” е сред архитектурните бижута на Златния рог в Истанбул от 1898 г. до днес заради уникалната си конструкция. С годините обаче водата сериозно е подкопала основите на храма и железните колони са проядени от ръжда и корозия. Това се оказва най-сложното и тежко изпитание пред архитектите и реставраторите, разказва БНТ. Според реставратора Халюк Йозгюдер храмът е бил застрашен от разрушаване. 

По време на продължителната работа 72-годишният Халюк получава сърдечно заболяване. Губи и два от пръстите си, но не се отказва от проекта: "Баща ми ми е казвал на времето – започнеш ли една работа, трябва да я довършиш до край. Това е църква единствена в света. Ако ние не я реставрираме, не и върнем първоначалния вид – кой ще го направи."

През 2018 г. се навършват 120 години от построяването на църквата. Конструкцията й е уникална и заради това, че тя е сглобявана, след като различни нейни части са пристигали в Истанбул по вода. Според турския екип реставратори сега на храма "Св. Стефан" е гарантиран още поне век и половина живот.