Орязване на бюджета на ООН за 2018-2019 година с една четвърт - за това настоява представителската на САЩ в организацията Ники Халей, съобщи Си Ен Ен. 

"Ние повече няма да позволим щедростта на американските граждани да бъде възприемана като даденост без да има отчет", е заявила дипломатката с специално изявление.

По думите й САЩ са настоявали за орязване на сумите с 285 милиона долара в сравнение с бюджетната рамка за 2016-2017 г. Анонсът от САШ надвишава с над 80 милиона долара заявката за намаляване на харчовете, направена през октомври от Генералния секретар на ООН Антонио Гутереш.

Двугодишният бюджет на ООН е около 5,5 милиарда долара и приносът на САЩ е най-голям в сравнение в всички други държави членки. Халей обаче не споменава как намаляването на сумата ще се отрази на вноската на САЩ. 

Говорител на Гутереш потвърди, че Генералната асамблея на ООН е одобрила орязване на бюджета със сумата, за която настоява Халей. Според Си Ен ЕН в новото споразумение е заложено намаляване на разходите и преразглеждане на мисиите в Дарфур и Хаити. Ще бъдат гарантирани обаче плащанията за мисиите на ООН в Либия, Йемен, Колумбия, Афганистан, Ирак, както и ще бъде създадена мисия в Мианмар. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви неотдавна, че действията на властите в Мианмар срещу племето Рохинджа е "етническо прочистване".

Анонсът от Ники Халей идва след като ООН гласува против САЩ за решението да признаят Йерусалим за столица на Израел. В резултат САЩ наложиха вето за първи път от години в Съвета за сигурност на ООН. След като страните в ООН одобриха резолюцията срещу действията на Доналд Тръмп и администрацията му, дипломатката покани на събитие представители само на страните, които не подкрепиха документа за Йерусалим. 

"Можете да бъдете сигурни, че САЩ ще продължат да търсят начини за повишаване на ефективността на ООН, докато защитаваме интересите си", казва още Халей.