Бившият американски президент Барак Обама даде едно от редките си интервюта, откакто напусна Белия дом миналия януари, не на кого да е, а на принц Хари. Петият в редицата наследник на британската корона е сред гост-водещите на коледните предавания на Радио 4 - програма на  Би Би Си.

Интервюто, условно, е в две части - сериозна и лична. В първата Обама предупреждава, че безотговорното използване на социалните медии е опасно. По думите му злоупотребата с послания през тези комуникационни канали "разстройват възприятията на обществото по различни теми и често са начин за разпространение на дезинформация".

Бившият президент не споменава името на наследника си в Белия дом Доналд Тръмп, въпреки че действащият държавен глава на САЩ е изключително "плодовит" потребител на туитър, припомня Би Би Си. 

Обама подчертава обаче, че именно хората, които са на властови позиции, трябва да бъдат внимателни към поведението си в социалните мрежи. По думите му една от големите опасности е в това, че в бъдеще фактите ще бъдат все по-пренебрегвани, а хората ще четат и слушат само неща, които съвпадат със собствените им убеждения и вярвания. 

"Една от големите заплахи в интернет е, че хората могат да се сдобият с напълно различна реалност. Те могат да бъдат поставени в информационен пашкул, изтъкан от собствените им предразсъдъци", казва Обама пред принц Хари.

Според Обама големият въпрос е как да бъдат използвани комуникациите и технологиите по начин, по който да бъде допускан и стимулиран плурализмът, различните гледни точки да са достъпни, без това да води до "балканизация" на обществата. (балканизация е термин, който се ражда през 20-те години на 20 век заради геополитическото фрагментиране на Балканите след разпада на Османската империя. Самият термин произхожда от името на полуострова, но балканизация има и в Африка, например - б.р.). 

"Социалните мрежи са наистина мощен инструмент за хора с общи интереси да открият съмишленици. Но след това е важен офлайн контактът, да срещаш хората в реалната им среда и да ги опознаваш. Защото в интернет нещата изглеждат опростено, докато в живия контакт хората и отношенията с тях са доста по-сложни", смята Обама.

Според бившия президент всеки, който реши да влиза в политиката, трябва да си дава сметка за предизвикателството да си постоянно под прожекторите на обществения интерес, близките ти да се окажат уязвими заради позицията ти, а това не е особено приятно. Ако решиш да жертваш спокойствието си, то наградата за това, която си струва, е да донесеш позитивна промяна за колкото може повече хора, казва още бившият президент на САЩ. Той определя въвеждането на здравната реформа, известна като "Обамакеър" като най-голямото си постижение - защото 20 милиона американци повече вече имат здравни застраховк.

Обама казва още, че е оптимист за бъдещето, без да подценява проблемите, пред които се изправя светът. 

"Личните" отговори на бившия президент пред принца са още по-любопитни.

На въпрос как се е чувствал, когато е трябвало да сдаде властта на един от най-върлите си противници Доналд Тръмп, отговорът на Обама е:

“Когато седях срещу Мишел Обама, първото, за което си помислих, е колко съм благодарен, че през цялото време тя беше моят партньор. Мишел е една впечатляваща, сърдечна личност с чувство за хумор. Бях благодарен, че при нас все още всичко беше наред. Бракът ни е перфектен, все още сме най-добри приятели, а двете ни дъщери са прекрасни млади жени.”

Същевременно Обама признава, че през последния си ден в Белия дом е изпитвал смесени чувства. От една страна е изпитал доволство, от друга е бил загрижен, че не е успял да свърши висчко, което си е поставил за цел.

На въпрос дали е бил облекчен, че президентването му е приключило, отговорът е: “Облекчение не е точната дума. Това би означавало, че преди това си се надявал бързо да приключи.”

А какво му липсва най-много?

“Да не попадам в задръствания. Като президент точно аз ги предизвиквах. Липсва ми моят екип и самата работа, която беше завладяваща”, откровеничи Обама.

На питане какво сега е по-различно, след като се събуди, експрезидентът казва: “Събуждам се по-късно. Прекрасно е сам да планираш деня си, като президент това не е възможно.”

На констатация на принц Хари, че  Обама е изградил бърза кариера на политик, отговорът е: “Мишел и аз не станахме известни преди да надхвърлим 40 години. Бях зрял мъж и баща. Сменях памперси. Работих усърдно, за да можем да плащаме сметките си. Изпитвахме трудности, както всички семейства.”

Ето защо в началото гледал на политическата си кариера и известността като на нещо нереално:

“Трудно е и дори понякога неприятно да си в светлината на прожекторите. То е истинско предизвикателство, когато по този начин най-близките ти хора стават раними.”

В серия от лексиконни блиц въпроси принцът успява да разкрие и някои спортни и музикални предпочитания на Обама - например, че предпочита музиката на Арета Франклин пред тази на Тина Търнър, както и че между настоящата звезда от НБА Леброн Джеймс и легендата Майкъл Джордан - предпочита втория. 

Бившият президент на САЩ признава също, че по отношение на бъдещите си планове е "обсебен" от идеята за подготовка на следващото поколение лидери. Според Обама светът понастоящем по редица начини е по-здрав и богат, отколкото е бил някога.