"Башар Асад е терорист, той създаде държавен тероризъм. Мирът в Сирия е невъзможен, ако продължаваме с него. Не е възможно да продължим. Как бихме могли да прегърнем бъдеще със сирийски президент, който е избил почти милион от собствените си граждани?"

Това е заявил турският президент Реджеп Ердоган по време на пресконференция в Тунис, където е на посещение, съобщи англоезичният сайт на турския вестник "Хюрриет". И продължил:

“Дали народът на Сирия би искал подобен човек за свой лидер? Защото това, което казвам, е абсолютно ясно - Асад е терорист, замесен в държавен тероризъм".

Турция, редом Русия и Иран, са страни, които претендират да лидират процеса за връщане на мира в Сирия. Москва и Техеран обаче са съюзници на сирийския президент, за разлика от Ердоган, чиято позиция спрямо Башар Асад е по-близка до тази на страните от ЕС и САЩ.

Малко по-късно Външното министерство на Сирия отговори на Ердоган да не се меси във вътрешните работи на чужда държава.

Ердоган е говорил от Тунис и за решението на администрацията на САЩ и президента Доналд Тръмп да припознаят Йерусалим като столица на държавата Израел чрез заявката, че ще преместят посолството си там от административната столица Тел Авив. Турският президент обяви решимостта си да продължат усилията Палестина да бъде призната като държава от целия свят. 

128 от страните в ООН одобриха резолюция, с която настояват САЩ да преразгледат решението си за Йерусалим. 9 страни гласувата "против", а 35 се въздържаха. 21 от страните не участваха в гласуването, припомня "Хюрриет".