По-богатите държави взеха да не се справят така добре както по-бедните. София вече е по-чист град от Виена например.

Тази констатация направи министърът на културата Боил Банов, докато показваше пред камерите на бТВ реновирания НДК и коментираше готовността на България да се справи с европредседателството от 1 януари 2018 г. 

"Центърът на Виена го извадиха от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. От миналата година не е там. Заради нерегламентирани строителни намеси", обясни доводите си Банов.

За ремонта на НДК и на зала 3 той обясни, че "такава зала няма в Европа - така оборудвана, с такава визия, с такива възможности, няма". По думите му направената милионна инвестиция е за десетилетия напред. "Не са дадени едни пари за едни 6 месеца", каза още Банов. 

На въпрос дали очаква гафове и че сигурно те ще бъдат най-коментирани, министърът отсече: "Нас гафовете не ни интересуват".

Той даде за пример избраните бюра - "това е сериозна инвестиция, тези бюра са много тежки поне 300 кг". "Над 70 на сто от НДК е ремонтирана. Това, което не е ремонтирано, е реновирано, реставрирано", обясни още Банов.

Министърът коментира и появилите се съмнения около избора на културни събития, които ще съпътстват европредседателството.

"При мен наши и ваши няма, затова всичко пускам на конкурс. Което е качествено, ще намери своята реализация", обясни Банов.

Според него "голяма част от събитията не са традиционни както за столицата, така и в страната".

Попитан за едно от предложенията в културната програма по време на европредседателството - килим от рози, той обясни:

"Той се очаква да бъде много ефектен, нещо ключово, да създаде друг облик на тези пространства в рамките на една седмица."

Банов даде висока оценка и на министърката по европредседателството: "Лиляна Павлова е изключително ключова за повеждането на европредседателството и мисля, че всички имаме късмет с нея".

И обобщи по темата: "В нищо не сме бутафорни като държава от много време насам, НДК е една сериозна институция".

Банов обясни, че тепърва днес ще навлезе в дълбочина в документацията около къщата на Рачо Петров на "Дондуков". Преди два дни министерството на културата се задейства, за да спре започнало точно по празниците събаряне на рушащата се историческа сграда.

"Видял съм само частично документи, днес ще направим всички проучвания. Но е интересно как точно по Коледа започна събарянето, някак не беше естествено, затова направихме единственото възможно да го спрем, днес ще уточним всички детайли", каза министърът.

Къщата е знакова, но нямам точни данни, би трябвало да влиза в друг паметник, но е изоставена от много години, допълни той.

„В случаи като този държавата, в лицето на съответната общината, може да предприеме две неща. Едното е да започне да изгражда тази къща и да я ипотекира за сметка на собствениците, които, ако не могат да си плащат ипотеката всъщност, да се отнеме в полза на общината. Само че това става много сложно, защото някой път собствениците са по 20 – 25 човека и трябва да има подпис на всеки един от тях – процедура, която се жали в съда и става безкрайна. Другото, което може да направи, при обекти, които вече са показали конструктивна невъзможност да съществуват в тази визия, е да ги премахне и да изисква преизграждане в същия вид“, каза Банов.

За друг подобен нашумял случай – „Двойната къща“ на бул. „Васил Левски“, той заяви: „Очакваме някакви проекти точно в тази посока и ще процедираме само и единствено в тази посока“.

По думите му „няма как да се окаже, че там ще изникне нещо различно“.

„Всичко може да се възстанови, всичко трябва да се възстанови и оттук насетне всичко ще се възстановява“, увери министърът.

Министърът съобщи и че в началото на новата година приключва подаването на документи в конкурса за директор на Националния исторически музей. Мястото е вакантно след песионирането на Божидар Димитров.

"В рамките на новата година приключва набирането на кандидати, ще го проведем максимално бързо", каза той. Банов не можа да уточни за колко кандидати става дума.

"Те подават в последния ден, ние сме държавата на последния ден", обясни министърът.

"НИМ има хубава сграда на Бояна. Личното ми мнение е, че го виждам в рамките на историческия център, но дали е възможно, не мога да кажа", коментира още той.