Днес е денят с голямо "Д", в който се очаква правителството да вземе решение за съдбата на Национален парк "Пирин". Въпреки че в предварително обявения дневен ред на последното за годината заседание на кабинета няма подобна точка, екоминистър Нено Димов щял да внесе извънредна такава. Заседанието обаче ще мине под знака на протестите. Под прозорците на Министерския съвет протестират природозащитници, а в Банско - местни жители.

Протестът пред МС.

Според първите предложения в първоначалния му вариант план узаконява нарушенията на концесионера "Юлен" АД, правени през годините, дава зелена светлина за масово строителство на писти и съоръжения към тях и излиза извън буферната зона, разрешена от ЮНЕСКО. Банскалии пък отново ще блокират главен път Е-79 с искане за строителството на втори кабинков лифт с мотива, че той ще спомогне за развитието на региона.

Дотук се стигна, след като вицепремиерът Валери Симеонов и соченият за негов министър - Нено Димов (МОСВ) внесоха изненадващо преди няколко седмици на заседание на МС точка за изменение на концесионния договор с "Юлен", което според еколозите дава право на стопанина на ски зоната да се разпростира на десетократно по-голяма площ от сегашната - от 99,55 ха на 1077 ха. Срещу това се очаква минимално увеличение на концесионната такса - от средно 260 000 лева на година - на 350 000 лева. Симеонов и Димов обаче твърдят, че площта не се увеличава. 

Контрапротестът. В 10 ч днес около 200 протестиращи от Банско, водени от кметовете на курортния град и на Симитли-Георги Икономов и Апостол Апостолов, блокираха за 20 минути Е-79 при разклона за Банско.

Изменението в договора не беше предварително обявено или подложено на публично обсъждане. Заради породилото се обществено брожение, лично премиерът Бойко Борисов отложи точката.

Междувременно на обществено обсъждане бе подложено изменението в плана за Пирин. Борисов настояваше тези две точки да минат заедно на заседание на МС, но вероятно концесията ще бъде оставена за след Нова година, когато ще влязат в сила и новите по-строги правила за концесиониране.

Обсъждането на плана за Пирин пък изтече преди седмица - на 22 декември. Сега еколозите питат как експертите на МОСВ са обработили по празниците всички постъпили предложения, за да е готова днес точката за внасяне.