"София е вече по-чист град от Виена, например."

Това заяви културният министър Боил Банов пред камерите на бТВ тази сутрин. 

Твърдението звучи моментално абсурдно. Първо, през 2015 г. година София бе обявена за най-мръсната столица в Европа. Може би министър Банов смята, че за две години (в които замърсяването само се е влошило) Виена магически е станала в пъти по-замърсена?

Дори и това да беше възможно, фактите показват друго - през 2015 г. Виена е трета в ЕС в класацията за най-добри практики за борба със замърсяването на въздуха от градския транспорт. В австрийската столица започват сериозни мерки в тази посока още през 2008 г., когато са забранени всички автобуси, произведени преди 1992 г. През 2014 и 2016 г. забраната е разширена.

Кратка проверка в Google ще покаже, че Виена многократно влиза в топ 10 списъци на най-чистите градове в света - по най-различни критерии.

Може би не става въпрос за чистота на въздуха? В този случай министър Банов отново греши. Не само видимата разлика за всеки, посетил и двете столици е показателна. И тази година Mercer, една от най-големите консултантски компании в света, представя своя Индекс за качество на живот, който сравнява над 450 града по света. Сравняват се инфраструктурата, икономическата ситуация, транспортът, и, разбира се, околната среда.

Номер 1 по качество на живот за 2017-а? Виена, Австрия. 

На кое място е София? 117-о. Над Рабат, Мароко, но под Асунсион, Парагвай.

Неверните твърдения на министър Банов не приключват тук.

"Центърът на Виена го извадиха от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО", каза още той.

Това няма нищо общо с чистотата на града, разбира се. И не е вярно - историческият център на Виена все още е част от списъка на ЮНЕСКО, както можем да видим на сайта им.

През юни тази година обаче ЮНЕСКО предупреждава градската управа, като включва сайта в червения списък на заплашени културни места. Причината - строителството на много високи сгради в австрийската столица. Градската управа трябва да покаже мерки за премахване на опасността срещу историческия център на града до 1 февруари 2018 г. Ако няма такива, едва тогава има риск ЮНЕСКО да премахне Виена от списъка.

Показателно е, че министър Банов прави тези твърдения, докато коментира готовността на България да се справи с европредседателството, което започва на 1 януари. Дали подхвърлянето на фалшиви факти ще е практика на правителството и в следващите 6 месеца?