Поне 40 души са загинали при самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул. Ранените са над 30, съобщава Би Би Си.

Според местните власти целта е бил шиитският културен център в града, но много от жертвите са студенти, които са били на конференция в сградата на информационната агенция Afghan Voice. Поводът за дискусията е 38-мата годишнина от съветската инвазия в Афганистан, разказват журналисти от медията организатор.

Досега никой не е поел отговорност за атаката. В официално изявление талибаните обявиха, че нямат нищо общо с атентата. Предполага се, че "Ислямска държава" стои зад терористичния акт, но досега няма потвърждение. Организацията често напада шиитското малцинство в Афганистан.

След взрива са последвали две по-слаби експлозии в района, коментира вътрешният министър на Афганистан пред Би Би Си.

35 тела на загинали са преместени в близката болница, казва пред Ройтерс зам.-министърът на здравеопазването Феда Мохамед Пайкан. Повечето от ранените са с тежки изгаряния.

През октомври 39 души загинаха при атака срещу шиитска джамия в Кабул. В понеделник при самоубийствен атентат е съобщено за поне 10 жертви.