Властите в Москва задържаха днес Иля Аверянов - бившия собственик на сладкарската фабрика "Меншевик", който вчера застреля охранител и избяга, предаде РИА Новости.

Аверянов откри безразборна стрелба вчера сутринта на територията на предприятието след свада с настоящия му собственик Шамсудин Раджабов, който дойде там, придружен от съдебни полицаи. След това стрелецът се барикадира, а по-късно успя да избяга.

Според Аверянов фабриката му била отнета с рейдърство, като били представени фалшиви документи. Бизнесменът обясни именно с това действията си.

Руското МВР разпространи снимката на Иля Аверянов чрез канала Mash на мобилното приложение Telegram

Според обявените от Аверянов за фалшиви документи "Меншевик" имала задължения както към данъчните  сужби, така и към партньорите си. На фирмата "Денем Хол" сладкарската фабрика дължала 141 милиона рубли (2 милиона евро). Постигнато било споразумение, предвиждащо директорът като част от погасяването на дълга да предаде сградата на "Меншевик" и парцела под нея на обща стойност 200 милиона рубли (2,9 милиона евро). Той обаче не изпълнил ангажиментите си.

В резултат зданието преминало към новия си собственик. И той започнал да иска от Аверянов пари за ползване на чужд имот. Бившият директор от своя страна се опитал да получи по съдебен път разликата между неизплатената част на дълга и отчуждената част на имота, възлизаща на 140 милиона рубли (2,05 милиона евро). И в двата случая обаче съдилищата вземали страната на новия притежател Шамсудин Раджабов, който е главен съдружник в "Денем Хол".

Но арбитражният съд не уважил искането на Раджабов да обяви фалит на "Меншевик". Поредното заседание по делото е на 18 януари 2018 г.

В резултат на имотния спор руската Федерална служба на съдебните полицаи (ФССП) започнала изпълнително производство. Именно по тази причина в "Меншевик" пристигнали съдебни полицаи заедно с Раджабов и най-верните му хора.

Адвокатът Тимур Бакиралиев, представляващ интересите на сладкарската фабрика, твърди, че през лятото Иля Аверянов бил жестоко пребит, а жалбите му до различните държавни институции не дали никакъв резултат. Според юриста вчерашната стрелба не е нищо друго освен самоотбрана. Бакиралиев допълва, че дошлите "верни хора" на Раджабов били авказци, въоръжени с бухалки и оръжие.

Рейдърството е вид корпоративно заграбване. При него се използват политически и юридически средства за натиск от страна на властта или конкуренцията, особено когато е приближена до управниците. Много западни инвеститори в Русия се оплакват, че са станали жертва именно на този похват.

Последният такъв случай е с британската компания "Лерам кепитъл инвестмънтс", изкупуваща проблемни активи. Тя иска от Русия обезщетение в размер на 500 милиона долара и я обвинява в държавно рейдърство, довело до превземането на каменовъглената мина "Грамотеинская" в Сибир.