Прокуратурата в Саратов е подала в съда искане местно сдружение на диабетиците да бъде обявено за чуждестранен агент. В мотивите на обвинението пише, че организацията „създава предпоставки за дискредитиране на властта“, съобщава „Новая газета“.

Действията на прокуратурата са в резултат на жалба на студент от Саратовския държавен медицински университет.

Заседанието по делото е насрочено за 15 януари. Сдружението на диабетиците е заплашено с глоба от 500 хиляди рубли (над 7200 евро – б.р.).

Екатерина Рогаткина от управителния съвет на сдружението разказва пред „Новая газета“, че са били проверявани през август, но за акцията на прокуратурата се е разчуло едва през ноември, когато е образувано административното дело. Прокуратурата не е предоставила нито устно, нито писмено материалите по делото на сдружението на диабетиците.

Всичко започва от жалбата на студента Никита Смирнов, който оглавява местния щаб в подкрепа на кандидатурата на Владимир Путин за изборите за президент през 2018 г. Пред „Новая газета“ той обяснил, че е чувствал като свой граждански дълг да подаде сигнал.

Прочетох в интернет, че тази организация се издържа с финансиране от чужди компании, вече не помня какви“, казва Смирнов.

По-късно обаче студентът, фен на Путин, вероятно се е притеснил от постъпката си. Той съобщил в социалната мрежа „Вконтакте“, че си оттегля жалбата, пише руското издание на Дойче веле.

"Въпреки всички заявления, които може да извърши дадена организация, най-важно е, че тя помага на хората и се занимава с хуманитарна дейност, затова оттеглям жалбата си и съм готов да им помагам“, пише в статуса на Смирнов.

Този статус обаче не може да повлияе на хода на делото.

Извършената експертиза заключила, че саратовската организация е получила от руски „филиали на чужди фармацевтични компании“ 645 хиляди рубли. Наетият от прокуратурата експерт – докторът на историческите науки Иван Коновалов, стига до извода, че проведените от сдружението конференции и изложби „създават предпоставки за дискредитация на органите на властта“ като предават на чуждите партньори информация за „болните места“ в региона, която може да се използва за „инспириране на протестни настроения в обществото“.

Доставката на инсулин в Саратовска област не е редовна. Нуждаещите се са 82 хиляди души, но само регистрираните като инвалиди могат да получат лекарството безплатно.