Както България е наша, така и Русия е ваша, защото всички сме православни. Така руският мислител Александър Дугин допълни тезата си в ефира на "Алфа ТВ", където разговаря с лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Според него това е начинът, по който руснаците виждат българите. Той не пропусна и да изтъкне, че десетки хиляди руски войници са загинали за свободата на България, както и че Русия е помогнала на страната ни да се възстанови след Освобождението.

Дугин си присвои и българска историческа личност - Паисий Хилендарски, когото в момента "изучавал":

"И този голям мислител смятам, че е наш. Защото е православен, атонски монах и славянин. Ние се учим от българските мислители и почитаме българската литература и култура"

Сидеров организирал интервюто, както сам обясни, защото се възмутил от реакциите на редица "медийни насèкоми" в България, които "принизили" срещата му с Дугин.

"Тук реакцията беше обратната на интелектуална. Те са папагалски… папагалски просто подскачания, в които някои български медии… те не са и български всъщност, но те така се водят… се опитват да принизят нашия разговор."

Лидерът на "Атака" отвори някои от сайтовете, писали за срещата, сред които и Клуб Z. И коментира:

"Това е Клуб Z, Светлана Джамджиева, тя е работила при мен като репортерка в "Демокрация" преди години. Сега е на служба при Огнян Донев, който приватизира "Софарма", можете да проследите тази приватизация…" (Бел.ред. - Светлана Джамджиева е репортер в "Демокрация" доста преди Волен Сидеров да бъде назначен във вестника.)

Националистът пусна и въпроси на Цветанка Ризова от бТВ към Светослав Лазаров, също срещал се с Дугин. Но не коментира изказването на руския мислител, че е предателство България да е член на НАТО - все пак е в проатлантическа коалиция, въпреки че е споделял същата теза многократно.

Сидеров се възмути и на друга несправедливост - че нито една от десетките книги на Дугин, в които той защитава основно идеята за Евразийството, любима на Владимир Путин, не е преведена на български. И се зарече да преведе поне последната, като покани Дугин да я представи сам. 

"Тогава всеки български журналист, политолог, да може да зададе въпроси. Аз съм убеден, че само през разговор, диалог, могат да се изяснят нещата."