„Борисов успява да се справи забележително добре с вътрешната ситуация. Няма съмнение, че новият лидерски модел в България е персонализиран в неговата личност. Основната линия, по която беше атакувано лидерството му и бе обезценявано, е че е част от антуража на Сакскобургготски и че е продукт на някакво загадъчно задкулисие на Доган. Това, което се случи тази година е, че Сакскобургготски се превърна в антуража на Борисов, даже с крехка старческа ръка хвана сабя (в Саудитска Арабия – бел.ред.). На Борисов много повече му отива танцът със саби. А пък Доган беше публично поканен да подкрепи Борисов и той го направи по един изумителен начин, противно на решенията на партията си. Т.е., аз по-голям властови триумф не съм виждал в българската политика, от това, което Борисов постигна.“

Това заяви пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров в коментар за изминалата политическа година. Според него икономическият растеж и скандалите, случили се през 2017-а, са свързани.

„Един от популярните митове е, че растежът води до консенсус, щастие и съгласие. Точно обратното е - икономическото развитие почти винаги води до напрежение, изострена съревнователност, нарастващо неравенство и нарастващи социални напрежения, които намират и своите политически развития. Води до по-голямо развълнуване и разбърничкване на политическата територия. Въпреки изумително успешните опити на управляващото мнозинство да държи нещата под контрол, които заслужава да бъдат отбелязани като едно от събитията на тази година“, каза още Александров.

Според него опозицията е в „отчаяно състояние, откъдето и да я погледнеш“.

„Дясната е маргинализирана, да се изразя деликатно, ДПС и патриотите са кооптирани, докато лявата е истеризирана. В такава ситуация са развързани ръцете на управляващото мнозинство и най-вече на ГЕРБ да взима решения и да управлява, така както прецени за добре“, бе категоричен анализаторът.

Той смята, че експанзията в международен план (от страна на Борисов – бел.ред.) е закономерен резултат от големите развития в глобален план и преди всичко от упадъка на неолибералния световен ред.

„Така или иначе отваря се огромен вакуум да се възстанови суверенитетът на държавите, което все повече виждаме да се случва в България – т.е. все повече решения се взимат от суверенната воля на правителството, легитимирано чрез процедурата на избирателната демокрация, разбира се и все по-малко се отчитат интересите на международните, на глобалните мрежи“, обясни Александров.

И даде за пример казуса с втория лифт на Банско, при който според него Валери Сименов победил „Леонардо ди Каприо и Джаред Лето, които пуснаха сърцераздирателна снимка на малко мече“. Местната общност в Банско се оказала по-силна и станала важна.

„Аз лично намирам Леонардо ди Каприо за по-красив от Валери Симеонов, но Валери Симеонов е този, който има отношение към България, за Бога. Има нещо ненормално в това мурите да не ги защитаваме ние, а да ги защитава някакъв човек от Холивуд, който е по-нормално да защитава секвоите в Калифорния. Това е нова променена ситуация, държим се сякаш продължаваме да живеем в стария глобализиран свят, който хегемоните ни показват по медиите. Не е така – нещата са много променени“, смята социалният антрополог.

Според него този конфликт тепърва ще се развива, като всяко от решенията на екоминистерството ще бъде следено под лупа ще бъде атакувано, обжалвано и ще се мобилизира огромен международен ресурс в двете посоки.

„Това е много здравословно – смята Александров. - Защото поставя под натиск българската администрация да започне да работи по човешките правила. Имаме всички основания да очакваме това да се случва. В българската администрация работят много млади екологично настроени хора, това не са корумпираните чиновници от 90-те, които позволиха застрояването на Черноморието.“

През годината другото поле, в което сме водили активна политика са светът и Балканите, по които „исторически имаме компетентност“, смята още той. А Борисов се бил справил „по най-добрия възможен начин, без да има специална подготовка“, защото „неговата интуиция работи и в международен план“.