Най-харесваният държавен лидер в света тази година не е нито Путин, нито Тръмп. Дотук няма изненади. Не е и обаче Ангела Меркел, а германската канцлерка изглежда абонирана за първото място в подобни класации. Кризата на политиките прозира в избора на №1 тази година. Най-харесваният лидер в света е ...папа Франциск. 56 на сто от анкетираните казват, че имат благоприятно мнение за него, срещу 18 на сто, които не го харесват.

Това сочат данните от ново проучване на глобалната асоциация „Галъп интернешънъл“ (GIA). То е проведено в 55 страни по света, сред тях има държави, в които населението е с различни религии. Това прави и резултатът на папата така впечатляващ като очевидно Франциск е възприеман като водач в по-широк смисъл, не просто като глава на Римокатолическата църква.

Второто място е за политическата ветеранка Ангела Меркел, която въпреки трудната година, която изпраща, успя да запази преобладаващо положително мнение към личността и действията си. Меркел е харесвана от половината от анкетираните, отрицателно настроени са 29 на сто.

Трети е френският президент Еманюел Макрон, който излезе като водещ кандидат на изборите в последната минута, умело се възползва от ситуацията, а и е много енергичен на международната сцена. Обилно разказаната от медиите по цял свят лична история на Макрон вероятно също допринася за неговата популярност из Франция. 45 на сто са дали благоприятна оценка за него, около една четвърт са на обратната позиция.

Къде са Доналд Тръмп и Владимир Путин

Не е голяма изненада, че американският президент Тръмп е сред най-непопулярните световни лидери според данните от изследването. Харесват го 31%, а 58 на сто не го одобряват. Това прави отрицателен рейтинг от -27 на сто, резултат, по-лош от този на турския президент Реджеп Ердоган напимер. Или от президента на Иран Хасан Рохани. Или от саудитския крал Салман.

За сравнение преди две години, положителните нагласи по света към президента на САЩ Барак Обама, точно преди края на мандата му, са били около три пети (59%), а отрицателните 29 на сто. 

Руският президент Владимир Путин е с доста по-добри резултати от Тръмп. Той е харесван от 43 на сто, а отрицателните оценки са 40%. Той е с високи оценки във всички региони на света с две "малки" изключения - страните членки на ЕС и САЩ. През 2015 г. Путин е бил по-малко одобряван - от една трета от анкетираните.

*Настоящото изследване е част от ежегодния изследователски проект на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, наречен „Край на годината“ - ежегодна традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. Тази година то бе проведено от световната асоциация “Галъп интернешънъл“ в сътрудничество с УИН в 55 страни по целия свят.

Общо 53 769 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (23 страни; 24235 души), по телефон (13 страни; 11656 души) или онлайн (19 страни; 17878 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2017 г. до декември 2017 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.