Нападател откри огън по богомолци днес и силите за сигурност пред коптска църква в предградие на Кайро и уби най-малко 7 души, предаде Ройтерс.

Той бе ранен и арестуван, съобщиха от египетското МВР.

По-рано източник от силите за сигурност заяви, че нападателите били поне двама, като единият бил убит, а другият избягал.

Според МВР мъжът първо стрелял по магазин, намиращ се на 4 километра разстояние от църквата. Той убил там двама души, след което дошъл пред църквата "Мар Мина" в южното предградие Хелван на етипетската столица. Там той започнал да стреля напосоки и се опитал да хвърли взривно устройство.

Засега никой не е поел отговорност за атаката. През последните години ислямисти поеха отговорност за няколко нападения срещу доста голямата християнска общност в Египет. Сред тях са двата атентата навръх Цветница тази година и взрив в най-голямата коптска църква в Кайро през декември 2016 г, при който бяха убити 28 души.

При днешната атака са убити общо 9 души, сред които един полицай, казаха от вътрешното министерство. Според други източници убитите пазители на реда са трима.

"Стрелбата започна около 10,30 часа и продължи повече от 15 минути. Нападателят не бе сам", сподели пред Ройтерс Мохамед Хюсеин Абделхади, който живее близо до "Мар Мина".

Друг свидетел, който пожела анонимност, разказа, че полицай е бил убит, докато се приближавал към входа на църквата, за да попречи на стрелеца да влезе вътре.

Християнският храм в Хелван е силно охраняван поради настъпващата идната седмица православна Коледа по Юлианския календар. Тя се празнува на 7 януари.

Засилено полицейско присъствие има и пред другите църкви в Египет.

Президентът Абдел Фатах ал Сиси изказа съболезнования на семействата на жертвите и нареди засилване на мерките за сигурност.