Руски танкери доставили петрол на Северна Корея по море най-малко три пъти през последните три месеца, предаде Ройтерс.

Това твърдят два висши източника от сферата на сигурността в Западна Европа. По този начин Москва захранва икономиката на изолираната комунистическа държава.

Продажбата на петрол или петролни продукти от Русия - втория в света износител на "черно злато"и член на Съвета за сигурност с право на вето, нарушава санкциите на ООН, отбелязват източниците.

Доставките били извършени през октомври и ноември. Те показват, че контрабандата от Русия за Северна Корея е еволюирала до товарене в морето, след като през септември Ройтерс съобщи, че севернокорейски кораби плават към своята страна направо от руски пристанища.

"Руски съдове са извършили прехвърляне на петролни продукти към севернокорейски съдове на няколко пъти през тази година в нарушение на санкциите", заяви пред Ройтерс първият източник от сферата на сигурността, пожелал анонимност.

Няма доказателства за участие на руската държава

Вторият източник, който прави независимо потвърждение на този вид трансфери на "черно злато", заявява, че няма доказателства за участие на руската държава в тях.

"Няма доказателства, че това е подкрепено от руската държава, но тези руски съдове захранват севернокорейците", каза той.

Двата източника се позовават на военноморското разузнаване и сателитни снимки на корабите, действащи край руските далекоизточни тихоокеански пристанища. Те обаче отказаха да разкрият повече подробности пред Ройтерс, като се оправдаха, че информацията е класифицирана.

От Министерството на външните работи и Митническата служба на Русия отказаха да коментират твърденията. Собственикът на един от обвинените за контрабандата кораби изобщо отрече да е извършвана такава дейност.

Вчера Китай отхвърли критиките на американския президент Доналд Тръмп, че незаконно доставя на Северна Корея петролни продукти.

КНДР разчита на вносно гориво, за да поддържа функционирането на закъсалата си икономика. Тя има нужда от петрол и за своите ядрена и ракетна програми, които според САЩ заплашват мира в Азия.

"Корабите контрабандират руско гориво от руски далекоизточни пристанища към Северна Корея", заяви първият източник на Ройтерс.

От агенцията засега не са успели да получат независимо потвърждение, че съдовете са превозвали петрол към кораби на Пхенян, дари Москва е знаела за продажбите или колко руски кораба са замесени в трансферите. Не е ясно и колко гориво е прекарано нелегално.

Сателитни снимки на разположението на кораби показват необичайни движения на някои от руските танкери, посочени от източниците на Ройтерс. Те дори изключват транспондерите си, показващи точното им местонахождение.

Един от корабите е плаващият под руски флаг "Витяз", твърдят западноевропейските източници на Ройтерс.

Той отплавал от пристанище Славянка край Владивосток на 15 октомври с 1600 тона петрол според документите за контрол на руското пристанище.

Документите, представени от агента на кораба пред пристанищните власти, показвали, че крайната цел на "Витяз" са рупа риболовни съдове в Японско море. След това данните показват, че транспондерът на "Витяз" бил изключен за няколко дни, докато правал в открито море.

Според европейските източници "Витяз" прехвърлил петрол на плаващия под севернокорейски флаг танкер "Сам Ма 2+ в открито море през октомври.

От Ройтерс не могли да си осигурят независимо потвърждение на този факт. Същевременно данните показвали, че транспондерът на "Сам Ма 2" бил изключен още в началото на август.

Собственикът на "Витяз" отрекъл всякакви контакти със севернокорейски съдове. Той допълнил, че не знаел дали корабът му зареждал риболовни съдове.

"Абсолютно не, това е много опасно", заяви по телефона за Ройтерс Ярослав Гук - зам.-шеф на базираната във владивосток компания "Алиса", притежааща кораба.

При второ обаждане от Ройтерс Гук заявил, че корабът не е имал никакви контакти със севернокорейски съдове и че няма да отговаря на други въпроси.

Представител на "Ийст коуст" - транспортния агент на "Витяз", отказал коментар.

Два други танкера, плаващи под руски флаг, извършили подобни пътувания в средата на октомври и ноември. Те отплавали от пристанищата Славянка и Находка и в открито море изключили транспондерите си

През септември Ройтер съобщи, че най-малко 8 севернокорейски кораба отплавали тази година от Русия, атоварени с петрол, и се отправили към КНДР, въпреки че обявили други дестинации. Според САЩ по този начин най-редовно биват заобикаляни санкциите.

Руски източник, запознат с корабоплаването в Далечния изток, аяви, че севернокорейски съдове са престанали да товарят петрол в руските далекоизточни пристанища, но горивото се доставя на бордовете им по море от танкери и дори от риболовни кораби.

САЩ предложиха Съветът за сигурност на ООН да вкара в черен списък 10 кораба, превозвали забранени товари от Северна Корея. Според Вашингтон тези съдове извършват трансфер на рафинирани петролни продукти към кораби на Пхенян или незаконно превозват севернокорейски въглища, предназначени за износ към други страни.