Имате стар модел на iPhone и ви се струва, че той е по-бавен? Това е умишлено, признаха наскоро от Apple. И отвориха портите на Ада.

Компанията в Купертино е установила проблем, типичен за всички стари телефони - новите приложения и новите версии на операционната система могат да работят и на старите модели, но натоварват повече батерията. В рамките на 3-4 години (например ако имате iPhone 4) това може да превърне популярния смартфон в почти неизползваем. 

Затова, както сами признаха малко преди Коледа, програмистите на покойния Стив Джобс са решили нещата със специален буфер в операционната система iOS. Той умишлено забавя работата на старите модели, за да може батерията да издържа по-дълго. 

За нещастие на Apple потребителите по света не разбраха позицията "правим го за вас" по този начин. Вместо това десетки потребители в САЩ и чужбина заведоха съдебни искове срещу компанията. Според тях тя е нарушила правата им с това решение.

В някои държави като Франция например има много строго законодателство срещу "планираното остаряване" - когато една компания умишлено промени нещо в стар продукт, за да принуди потребителите да купят новата му версия. Apple могат и да твърдят, че са направили това за доброто на потребителите, но е факт и че получават облаги от това.

Искове за компенсации в няколко държави за стотици милиони бяха първата стъпка. Американска потребителка от Ню Йорк пък преди дни е подала иск в размер на 1 трилион долара.

Затова екипът на Тим Кук отстъпи пред критиката. Прозводителят се извини за постъпката и обеща да намали цената за замяна на батериите на по-старите модели. И да премахне софтуера, който ги забавя умишлено.

Така през цялата 2018-та година извънгаранционната замяна на батерията на iPhone 6 и по-новите модели ще падне с 50 долара. Ново обновление в операционната система пък ще ви дава повече данни за състоянието на батерията.