Украинската полиция щурмува днес пощенски клон в Харков и сложи край на продължилата няколко часа заложническа драма, предаде Ройтерс.

При щурма бяха освободени шестима души, останали в плен на похитителя. По-рано той освободи три жени и две деца.

Нападателят е арестуван. Името му засега не се съобщава. За деянието си той може да получи между 7 и 15 години затвор.

Нито един от заложниците не е пострадал.

"Всички заложници в Харков са освободени. Нападателят е арестуван", написа в туитър украинският президент Петро Порошенко.

Вътрешният министър Арсен Аваков пък публикува снимка на похитителя. На нея се вижда как по лицето му се стича кръв и го държи полицай.

Очевидец сподели пред Ройтерс, че е видял спецчасти в камуфлажни дрехи на входа на пощенската служба.

Мъжът нахлул в пощата с маска на лицето и пленил намиращите се вътре 11 души. Той смятал да ограби офиса.

Полицията контактувала с нападателя по телефоните на неговите пленници. Според силите на реда той се държал спокойно и не предявил никакви искания.

Сред заложниците имало клиенти и служители на пощенския клон. Един от тях успял да се обади в полицията, съобщи Антон Герашченко - съветник на Арсен Аваков.

"Патрулите дойдоха на мястото на грабежа за няколко минути. Обирджията осъзна, че не може да напусне местопрестъплението с плячката, и реши да ояви, че е взел всички за заложници", написа Герашченко в профила си във фейсбук.

Бандитът твърдял, че имал експлозив на кръста си.

Едно от децата, освободено от похитителя, заяви, че той казал за местна медия, че сложил взривните устройства в две бутилки и заплашил да се взриви, ако полицията не го изслуша. Той също така заявил, че страда от мозъчен тумор.

В един момент нападателят заявил, че се безпокои заради размяната на военнопленници между украинските власти и проруските сепаратисти. Според него трябвало да бъдат пуснати повече пленници.

На 27 декември Украйна и сепаратистите размениха стотици пленници. Това е най-голямата размяна от началото на конфликта, избухнал в Донбас през 2014 г. Досега той е взел над 10 000 жертви.