Докато броим предновогодишно какви ги свършиха управляващите от ГЕРБ и Обединените патриоти, чудим се опозиция ли е "опозицията" от ДПС, щом иска не точно да сменя властта, къде се намира БСП и може ли да има изобщо алтернатива - забравяме сякаш, че в парламента има пети елемент. “Воля” се промъкна на ръба на 4-те процента на предсрочните избори, изпреварвайки разпокъсаното дясно и акостирайки в Народното събрание с 12 депутати.

Едни хора повярваха в поредния различен проект, а у бизнесмена от Варна видяха онзи, който обещава бой по традиционните партии, евтини лекарства и бензин, въобще - новият антисистемен играч. Дали?

Равносметката от парламентарната дейност на "Воля" в първата част от мандата на 44-ия парламент ... е трудна. Не се вижда нищо за отчитане. На влизане Марешки обяви, че програмата на БСП е най-близка до тази на партията му. Едно-две искания на имунитета на лидера и няколко от депутатите му от главния прокурор Сотир Цацаров по-късно доведоха до активност на партията срещу БСП. И... до системно гласуване заедно с ГЕРБ.

Изключение направи вотът за оставката на председателя на парламента Димитър Главчев - първия път, когато "Воля" гласува с опозицията. Не така се случи обаче, когато на властта й се наложи да отхвърля ветото на президента Румен Радев върху мораториума за плащане на нови лекарства. Уж Марешки беше "против този мораториум от самото начало", но в мига на гласуването именно няколко гласа от партията му позволиха ветото да не мине - без тяп ГЕРБ и Обединените патриоти нямаха нужните 121 гласа. Та, неслучайно "Воля", която се олицетворява с лидера си Марешки, си заслужи прозвището "златен пръст". В случая - според нуждите на мнозинството - тези пръсти могат да са от 1 до 12.

Опозиционерът иначе Марешки отказва да подкрепя вот на недоверие, за който заговориха от левицата. Аргументи... Едва ли някой ги помни. Помни се обаче, че известно врече позицията по темата не беше съвсем ясна. Какво се е случило, за да се изясни - никой не знае...

Демонстрациите в парламента от "Воля" са предимно на тема "защо Иво Христов от БСП каза онази реплика за дебилите". Е, когато Вежди Рашидов обяви как останалите в България хора "за чеп за зеле не стават", от "Воля" пропуснаха да се възмутят гръмогласно. И с маски против грип не ходеха в парламента - щото на социалиста лошото говорене можело да е заразно. Останалото - явно не.

В началото на мандата от "Воля" внесоха едни промени в Закона за политическите партии. Нали бяха обещали предизборно - нещо там срещу партийните субсидии и прочие революции. Каква е съдбата на този законопроект? Бе оттеглен от вносителите...

За малко по идея на "Воля" и с любезното съдействие на ГЕРБ с текст в бюджета за догодина да мине орязване от 11 на 1 лв. на субсидиите за партии, които са извън парламента, но са взели над 1% на последните избори. За малко да мине, но ГЕРБ решиха, че не им е толкова важно. 

"Воля" - ако случайно се прояви някакво политическо действие, то е по тема търговията с горива у нас. На този терен Марешки и Валентин Златев, например, се замерят с реплики. Какво произтича от това ли - нищо, освен едно заседание в парламента на една комисия, на която дойде Цацаров и през половината време се говореше за разследвания срещу бизнесмена-депутат. Без да се спомене името му. 

След изборите социолозите твърдяха, че за Веселин Марешки и формацията му са гласували сравнително млади, досега не дотам активни по избори хора, малка част от избирателите на стария Реформатоски блок..., както и потребители на стоките на бизнесмена-политик - лекарства в едноименните му аптеки и гориво в новите му бензиностанции. Ясно е, че формацията обра най-вече популистки вот. И не е уникално явление - помним, че в парламента през 2009 г. по подобен начин влезе и РЗС на Яне Янев. Между другото, той първи въведе термина "грандкорупция", с която щеше да се бори... Скоро след това някак естествено партията му стана част от подкрепящия властта антураж. Когато на властта й е удобно. Подобни политически експерименти имаше и с партията на Николай Бареков - и тя щеше да е срещу стакуквото. Само че се разпадна по-бързо, отколкото се създаде. И... подкрепяше управляващите. 

Въобще историята изглежда се повтаря. Да речем, че "Воля" са политически новобранци. 2018-а предстои. Да видим дали в края й ще има какво да отчетем за свършено.  Или ситуацията ще е "Воля" всяка тука оставете".