Алексей Пичугин е най-дълогодишният политически затворник в Русия от идването на власт на президента Владимир Путин насам и "Амнести интернешънъл" трябва решително да го защити.

Призива отправи чрез в. "Уолстрийт джърнъл" Михаил Ходорковски - бивш главен противник на Путин, който плати за това с 10 години в лагери. Преди 4 години той бе помилван от президента и излезе на свобода, след което незабавно отлетя за чужбина. Но и оттам Ходорковски води борба срещу Господаря на Кремъл чрез фондация "Отворена Русия", която оглавява.

Пичугин е бивш ръководител на средното звено в службата за сигурност на петролната компания ЮКОС. Неин собственик бе Ходорковски, преди да бъде арестуван през 2003 г. Алексей Пичугин е задържан през същата година и признат за виновен в редица убийства. Доказателствата са били фабрикувани от послушници на Кремъл, твърди Ходорковски.

Михаил Ходорковски призова "Амнести интернешънъл" да обяви Алексей Пичугин за затворник на съвестта. Снимка Архив Клуб Z

Бившият олигарх припомня, че Западът и дори Интерпол са обявили делото за политическо, като изтъкнали липсата на реални доказателства.

"В продължение на 14 години и повече от 5000 дни Пичугин държи в ръцете си ключа към своята свобода. Той трябва само да даде фалшиви показания срещу мен и други шефове на ЮКОС. Да излъже и да излезе на свобода.

Всеки ден той се събужда с тази покана. Всеки ден той отказва. Има само един начин да бъде обяснено неговото състояние - Пичугин е затворник на съвестта", пише Ходорковски в "Уолстрийт джърнъл".

Той припомня как "Амнести интернешънъл" накарала правителствата по света да си променят мнението за неговия случай. Кампанията й достигнала до обикновените хора, които започнали да му пращат писма. Той често получавал послания в лагера. И така научил за солидарността с него.

Статията на Ходорковски в "Уолстрийт джърнъл" е по повод 20 декември - деня, който той смята за свой втори рожден ден. На тази дата през 2013 г. бившият собственик на ЮКОС бе освободен.

"В деня на повторното ми раждане призовавам "Амнести интернешънъл" да добави ново име в списъка си - Алексей Пичугин, затворник на съвестта", завършва посланието на Михаил Ходорковски.

Кой е Пичугин?

Алексей Владимирович Пичугин (55 г.) е бивш шеф на отдела за вътрешна икономическа сигурност на ЮКОС. През лятото на 2003 г. той е арестуван, а четири години по-късно е осъден на доживотен затвор по обвинение в организирането на убийства.

Приписваните му престъпления са следните:

• Убийство през юни 1998 г. на Владимир Петухов, кмета на град Нефтеюганск;

• Покушение през ноември 1998 г. срещу Олга Костина - бивша съветничка за връзките с обществеността на шефа на Съвета на директорите на финансовата компания МЕНАТЕП Михаил Ходорковски;

• Покушения през 1998 и 1999 г. срещу Евгений Рибин - шеф на австрийската петролна компания East petroleum handelsgas GmbH, и убийство на шофьора му;

• Убийство през януари 1998 г. на директорката на московската компания "Феникс" Валентина Корнеева;

• Нападение през лятото на 1998 г. срещу Сергей Колесов - един от ръководителите на Федералната агенция по промишлеността на Русия, известна още като "Роспром".

Пичугин изтърпява наказанието си в колония със строг режим в Оренбургска област. Преди 2015 г. губернаторът й Юрий Берг отхвърли молбата на осъдения за помилване, адресирана до президента Владимир Путин.