На този свят само две неща са сигурни: данъците и смъртта. И за второто няма значение кой какъв е. Все пак 2017-а като че ли беше по-милостива и ни отне по-малко на брой големи творци, както и такива в разцвета на силите си. Това разбира се, че не означава, че тези, които вече ги няма, ще ни липсват по-малко. Пък и кой може да каже кога един творец се е изчерпал?

На 91 и без никога да е бил звезда в търговския смисъл, Хари Дийн Стентън демонстрира отново незабравимото присъствие в излъчения тази пролет трети сезон на „Туин Пийкс“. А легендарният пионер на рокендрола Чък Бери – на 90 и след 37-години мълчание – записа нов албум броени месеци преди да си отиде.

Докато е жив, човек трябва да се надява, почитателите му – също. Но големите творци никога не умират напълно, голяма част от тях остава с нас, с живите.

19 януари: Мигел Ферер, актьор, 62-годишен

У нас Мигел Ферер бе най-известен с ролята си на агента от ФБР Албърт Рознефелд в култовия сериал „Туин Пийкс“ на Дейвид Линч. Участвал е в „От местопрестъплението“ и други сериали. Ферер е първи братовчед на Джордж Клуни. Умира от рак.

31 януари: Джон Уетън, музикант, 67-годишен

Британският вокалист и мултинструменталист Джон Уетън е участвал в легендарни групи като „Кинг Кримсън“, „Рокси Мюзик“, UK, „Юрая Хийп“ и „Ейша“. През септември 2013 г. заедно с „Ейша“ пя на сцената на Античния театър в Пловдив. С „Кинг Кримсън“ е записал култовите албуми „Larks’ Tongues in Aspic“, „Starless and Bible Black“ и „Red“.

4 февруари: Георгий Тараторкин, руски театрален и киноактьор, 72-годишен

Георгий Тараторкин в „Престъпление и наказание“

Народният артист на Русия Георгий Тараторкин почина в деня на откриването на фестивала „Златна маска“, който той оглавяваше. Актьорът работи повече от 40 години в театъра и има над 30 роли в киното, в това число и тази на Родион Расколников в екранизацията на  „Престъпление и наказание“.

6 февруари: Дейвид Акселрод, музикант, 83-годишен

Американският композитор Дейвид Акселрод бе сред първите, започнали да смесват елементи от джаза, рока и ритъмендблуса. Семпли от негови композиции са използвали рапърът Лил Уейн, групата Wu-Tang Clan и трип-хоп-музикантът DJ Shadow.

7 февруари: Цветан Тодоров, философ и литературовед, 77-годишен

Цветан Тодоров е известен преди всичко като литературен критик и теоретик. Неговите философски рефлексии за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията.

„Аз съм книгите ми – повтаряше той, – четете книгите ми, ако искате да общувате с мен“. 

В една от тях Тодоров се занимава именно с проблема на множествената си идентичност – българин, французин, преподавател в САЩ.

12 февруари: Ал Жаро, джаз музикант, 76-годишен

 

 

Той бе един от най-великите певци в джаза и остави 16 студийни, множество концертни, както и няколко сборни албума. Ал Жаро е единственият музикант, получил „Грами“ в три различни категории – джаз, поп и аренби. С магическия си вокален стил радваше и запленяваше публиката по цял свят, включително и у нас.

17 февруари: Янис Кунелис, италиански художник и скулптор, 80-годишен

Кунелис бе един от създателите на „арте повера“ (бедно изкуство) – художествено течение, възникнало в Италия през 60-те години на ХХ век. В творбите си използва въглища, дървета, пръст, камъни, рамки за легла, въжета и закачалки за дрехи.

22 февруари: Алексей Петренко, руски актьор, 78-годишен

 

Актьор, играл в над 70 филма, най-известни от които са „Жесток романс“, „Сибирският бръснар“, „Агония“… В един от последните си филми „Виктор“ (2014)играе заедно с Жерар Депардийо и Елизабет Хърли.

8 март: Георги Данаилов, писател, 81-годишен

Писател, сценарист и драматург, Георги Данаилов е автор на близо 30 прозаични книги (романи и сборници) и над 25 пиеси и сценарии. Още първите му книги печелят широка популярност: „Деца играят вън“ (1970), „При никого“ (1973), „Убийството на Моцарт. Размисли за възпитанието“ (1982). „Къща отвъд света“ (1997), посветена на село Ковачевица, е най-преиздаваната му книга.

18 март: Чък Бери, музикант, 90-годишен

 

 

С китариста, певец и композитор Чък Бери си отиде цяла една музикална епоха – той бе сред първите, включени в Залата на славата на рокендрола – и на пето място в класацията за най-великите изпълнители на всички времена на списание „Ролинг Стоун“. Половин година преди смъртта си анонсира излизането на първия си албум с нови записи за последните 38 години. Дискът, наречен просто CHUCK („Чък“), излезе три месеца след смъртта му.

1 април: Евгений Евтушенко, поет, 84-годишен

 

Легендарният съветски и руски поет, неотменна част от чиято биография бе, че (също като рокзвезда) събираше цели стадиони с поклонници с изпълненията си през 60-те, почина в САЩ, където живееше от 1991-а, но желанието му бе да бъде погребан в Русия. Евтушенко пишеше не само стихове, но и проза, публицистика, мемоари, сценарии, снимал се е и в киното.

1 май: Илия Раев, актьор, 77-годишен

Илия Раев е актьор с роли в десетки филмови и телевизионни продукции: „Записки по българските въстания“ (1976), „Всичко е любов“ (1979), „Опасен чар“ (1984), „Борис Първи“ (1985), „Маргарит и Маргарита“ (1989), „Огледалото на дявола“ (2001), „Седем часа разлика“ (2012) и др. Дълги години работеше в Театър „София“, а от 2008 г. ръководеше шуменските театрали.

18 май: Крис Корнел, музикант, 52-годишен

Лидерът на рокгрупата „Саундгардън“ се раздели доброволно с живота в хотелска стая в Мичиган, без никой от обкръжението му да е очаквал това. „Саундгардън“ бяха в „голямата четворка“ на сиатълския гръндж, наред с „Нирвана“, „Алис Ин Чейнс“ и „Пърл Джем“. През май 2016 г. Крис Корнел изнесе незабравим соло концерт в Пловдив.

23 май: Роджър Мур, британски актьор, 90-годишен

Роджър Мур като Джеймс Бонд

Роджър Мур стана известен, благодарение на ролята на Джеймс Бонд, в която влиза в седем филма за агент 007. След излизането си от поредицата става посланик на добра воля към УНИЦЕФ. През 2003 г. получи титлата рицар за благотворителната си дейност. Почина от рак.

28 май: Йордан Василев, литератор, 82-годишен

Литераторът Йордан Василев бе първият главен редактор на вестник „Демокрация“ и едно от лицата, заради които вярвахме в промяната след 1989-а.

Човек с осанка от друго време, разказвач на другата литературна история“, написа за него писателят Георги Господинов.

15 юни: Алексей Баталов, руски актьор, 88-годишен

 

Алексей Баталов се е снимал в емблематични за съветското кино филми като „Летят жерави“, „Москва не вярва на сълзи“, „Девет дни от дена година“. Режисирал е „Шинел“, „Тримата шишковци“, и „Играчът“.

9 юли: Иля Глазунов, художник, 87-годишен

Между критиците талантът на Глазунов определено предизвиква спорове, но за руснаците той е „най-великият художник на ХХ век“. Получил е всички възможни руски награди, а галерията на негово име се намира в центъра на Москва, редом с Пушкинския музей.

16 юли: Мартин Ландау, актьор, носител на „Оскар“, 89-годишен

 

Ландау спечели наградата си "Оскар" през 1995-а за най-добър поддържащ актьор за ролята си във филма на Тим Бъртън „Ед Уд“. Известен и с участието си в тв сериала „Невъзможна мисия“ (1966-1969), за което печели „Златен глобус“. Снимал се е в над 40 филма, сред които и класики като „Север, Северозапад“.

17 юли: Джордж Ромеро, режисьор, създател на жанра зомби хорър, 77-годишен

Със заснетия през 1968-а „Нощта на живите мъртви“ Джордж А. Ромеро не просто обогати езика на киното с нова дума или фразеологизъм,  той създаде цял нов жанр. От Ромеро произлизат всички филми и сериали за зомбита през последния половин век. Негови находки, изобретения, нови похвати станаха достояние на киното в цял свят.

20 юли: Честър Бенингтън, музикант, 41-годишен

 

 

Фронтменът на една от най-популярните световни групи „Линкин Парк“ Честър Бенингтън бе открит мъртъв в дома си в Лос Анджелис. Следователи потвърдиха, че е извършил самоубийство. Два месеца по-рано той бе изразил в силно емоционално писмо тъгата си от смъртта на своя приятел Крис Корнел. „Линкин Парк“ изгряха в първите години на ХХI век, когато алтернативната музика стана мейнстрийм. Те доведоха ню метъла почти до поп музиката. От песента им Numb човек нямаше къде да се скрие.

24 юли: Ванча Дойчева, актриса, 75-годишна

Актриса с над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър и радиотеатъра, тя е и дългогодишен председател на Съюза на артистите в България. Стотици са участията ѝ в концерти, рецитали, срещи със зрители от цялата страна.

„Вдъхновяваща актриса и прекрасен човек, отдаден с много любов и вяра на театъра – написаха за нея колегите ѝ от Народния театър. – Актриса едновременно на финия нюанс и на едрите щрихи, на емоционалната сдържаност и на яркото чувство, на максималната органичност и на ярката характерност.“

31 юли: Сам Шепард, актьор и драматург, носител на „Пулицър“, 73-годишен

 

Шепард се е снимал в няколко десетки филма, сред които „Франсис“, „Париж, Тексас“, „Стоманени магнолии“„Парола Риба меч“, „Блек Хоук“, „Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд“. През 1984 г. бе номиниран за „Оскар“. По негови сценарии са снимани „Париж, Тексас“, „Защо се влюбват глупаците“, „Забриски пойнт“, а през 1979 г. получава „Пулицър“ за драмата „Погребаното дете“.

31 юли: Жана Моро, френска актриса, 89-годишна

На сметката си има почти 140 филма. Започва да се снима през 1948 г. – играла е в „Жюл и Жим“ на Франсоа Трюфо, „Нощта“ на Микеланджело Антониони, „Любовници“ на Луи Мал, „Дневникът на една камериерка“ на Луис Бунюел. Критиците я наричаха „идеал за интелектуална женственост“. Модният ас Пиер Карден я определя като „Великата жена на френското кино“.

7 август: Асен Гаргов, музикант, 68-годишен

Той остава в историята на родната попмузика като автор на един от химните на демокрацията „Развод ми дай“ и като дългогодишен сценичен партньор на Лили Иванова, създал някои от популярните ѝ хитове.

20 август: Джери Люис, комик и актьор, 91-годишен

Седемдесетте му години в шоубизнеса са събрали всички градации на славата – от народна до анекдотична, десетки филми, албуми и скандали – а също и една натурална революция не само в комедийния жанр, но и в кинорежисурата. Люис е един от първите, които се сещат да използват плейбек – едновременно с кинокамерата се снима и на видео, за да може заснетият дубъл да се види веднага на монитора.

27 август: Тоуб Хупър, режисьор на „Тексаско клане“, 74-годишен

Един от големите майстори на хоръра, с неизмерим принос в развитието на жанра и с много все още неодооценени заслуги. Още във втория си филм Хупър създава едно от каноничните въплъщения на абсолютното зло на екрана — канибал с моторен трион с прякор Leаther face (Кожено лице). Истински революционна в „Тексаско клане“ беше именно режисурата на Хупър — почти документална, фиксираща не само ужаса, но и абсурда и в същото време предаваща на екрана екзистенциалния страх, напомнящ за неизбежността на смъртта.

15 септември: Хари Дийн Стантън, актьор, 91-годишен

 

Стантън започва актьорската си кариера през 50-те, прави роли при Дейвид Линч, Франсис Форд Копола, Сам Пекинпа. Снимал се е в около 60 филма. Най-известният от тях, в който той играе главната роля, е „Париж, щата Тексас“, получил „Златна палма“ в Кан. Играл е и в „Пришълецът“ (1979), „Живот назаем“ (1984). Актьорът умира малко след излизането на третия сезон на „Туин Пийкс“, където е в ролята на Карл Род.

28 септември: Хю Хефнър, основател на империята „Плейбой“, 91-годишен

Хефнър е създателят на едно от най-важнтитге мъжки списания на съвременността, чийто първи брой излиза през 1953 г. Той е човекът, успял да съчетае еротиката и красотата на женското тяло с качествена литература и колонки по важни теми. По различно време на корицата на списанието са се появявали Синди Крауфорд и Памела Андерсън, а първият брой със снимка на голата Мерилин Монро. Част от състоянието си предприемачът завеща на благотворителни организации.

2 октомври: Том Пети, вокалист на The Heartbreakers, 66-годишен

 

 

Том Пети и неговата група The Heartbreakers стават известни през 70-те години. През 2002-а са приети в Залата на славата на рокендрола. Музикантът постига успехи и в соловата си кариера. След 13 албума с групата, три солови и няколко хиляди концерта, сърцето му спира в дома му в Малибу, по време на кратка почивка посред поредното му турне.

23 октомври: Джордж Йънг, един от създателите на AC/DC, 70-годишен

Джордж Йънг, брат на Малкълм и Ангус Йънг, съосновател на рокгрупата AC/DC, бе един от техните продуценти. Освен това свиреше на китара в друга известна австралийска група, The Easybeats, и пишеше текстове на песни – една от тях е хитът „Friday on My Mind“. Братята Йънг са родени в Шотландия и се преместват с родителите си в Австралия през 1963 г.

25 октомври: Фатс Домино, родоначалник на рокендрола, 89-годишен

Фатс Домино се смята за един от родоначалниците на рокендрола и първият изпълнител на в жанра R’n’B, който успява да завладее и бялата публика. Един от най-известните хитове в негово изпълнение е Blueberry Hill. В дискографията на Домино има около 50 албума, първият от които – „Rock and Rollin’ with Fats Domino“ – излиза през 1955 г. Фатс Домино е един от първите музиканти, чието им се появява в Залата на славата на  рокендрола.

18 ноември: Малкълм Йънг, един от създателите на AC/DC, 64-годишен

 

 

Малкълм почина по-малко от месец след смъртта на по-големия си брат Джордж. Той беше китарист и един от основателите на австралийската група AC/DC, но през 2014 г. ги напусна завинаги по здравословни причини. На мястото му дойде племенникът му Стивън. В момента в AC/DC е останал само един член от първоначалния състав  — китаристът Ангъс Йънг.

22 ноември: Дмитрий Хворостовски, оперен певец, 55-годишен

Прочутият руски баритон пееше в най-прочутите световни оперни театри: от лондонския „Ковънт Гардън“ и миланската „Ла Скала“ до Метрополитън опера в Ню Йорк и Мариинския театър в Санкт Петербург. Едно от последните му изпълнения в Русия бе на сцената на Болшой театър – и това бе първият му голям спектакъл на най-престижната руска сцена. Шест месеца по-късно той трябваше да се завърне на нея с операта на Верди „Дон Карлос“, но болестта му попречи: през 2015-а Хворостовски бе диагностициран с тумор в мозъка.

23 ноември: Джон Хендрикс, музикант, 96-годишен

Хендрикс – американски джаз певец и композитор, прочул се още през 50-те години като член на вокалното супертрио „Ламбърт, Хендрикс & Рос“, бе пионер във вокализацията на добре известни инструментални джаз пиеси, на които пишеше и оригинални текстове. Негови почитатели са „Бийтълс“, „Стоунс“, Ал Жаро и Боби Макферин.

6 декември: Джони Холидей, музикант, 74-годишен

Голямата френска звезда Джони Холидей почина на 6 декември от рак на белите дробове. Той има в кариерата си 181 турнета, 18 платинени албума и е продал повече от 100 милиона записи по цял свят, което го прави един от най-продаваните артисти на всички времена. На 3 октомври 2007 г. обявява оттеглянето си от сцената с прощално турне, приключило две години по-късно. По-късно Холидей има още няколко нови участия, последвани от световно турне през 2014

9 декември: Леонид Броневой, съветски и руски актьор, 88-годишен

Броневой получи известност с ролята на шефа на Гестапо в сериала „Седемнайсет мига от пролетта“. Неговият персонаж за първи път представи пред съветските зрители „немски фашист“ не като карикатурен злодей, а като умен и дори предизвикващ симпатии опасен противник. Негова е прочутата реплика „Щирлиц, ще ви помоля да останете“. Снимал се е и във филми като „Въоръжен и много опасен“, „Онзи същият Мюнхаузен“, „Формула на любовта, „Обетовани небеса“. В едно от последните си интервюта актьорът заяви:

Щe ви кажа нещо ужасно – дори Хитлер беше по-добър от Сталин! … А за СССР винаги cъм казвал и ще казвам: не смейте, дори не си помисляйте да тъгувате за ада! Трябва да се помни доброто, а не злото“.

На 28 декември стана ясно, че е починал Бойко Трифонов, първият певец на група „Атлас”. Той е сред основателите на „Атлас", една от най-популярните български банди през 80-те и 90-те години. Изпял е някои от най-великите песни на групата като "Есен", "Песен за истината", "Древноримски гадател"...

"Площад Славейков"