По време на председателството ще се проведат 300 срещи в България, 1500 срещи и заседания на най-високо експертно ниво в Брюксел и Страсбург. Очакват се 25 000 гости да посетят България за тези 6 месеца. Това съобщи министърката за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред Нова тв.

„За мен е важно да няма терористични атаки, проблеми със сигурността и други извънредни проблеми, които да преобърнат дебата на общоевропейско ниво. Това, което можехме да предвидим, това, което трябваше като минимум да сме подготвени, ние сме го направили”, добави тя.

И обясни:

„Ние трябва да се възползваме от индиректните ползи от председателството на ЕС. Трябва да покажем, че сме надежден балансьор”.

Това щяло да даде уникална възможност и шанс да променим „имиджа на България, усещането за България, разбирането за това какво е България“.

„Единственият период, и то период от два дни, в който ще има ограничен достъп до центъра, това ще е само на 17 май, когато ще се проведе срещата на върха”, каза Павлова.