Северна Корея разглежда възможността да изпрати спортисти на олимпийските игри в Пьончан, Южна Корея, през февруари, съобщи лидерът на КНДР Ким Чен Ун в новогодишното си слово, информира "Ройтерс".

"Олимпиадата ще бъде добро събитие за страната ни - каза Ким. - Искрено се надяваме, че зимните игри ще преминат успешно. Имаме готовност да предприемем различни стъпки, включително изпращане на делегация. Това ще е добър повод да покажем нашата национална гордост. Представители на двете страни могат да се срещнат спешно, за да обсъдят възможността."

Изявлението на Ким бе посрещнато с облекчение и задоволство в Южна Корея, а също така в Международния олимпийски комитет и спортните среди по цял свят. Считаше се, че покрай нарасналото напрежение и взаимни заплахи със САЩ, КНДР е заплаха за нормалното протичане на игрите.

Някои страни, като например Франция, заплашиха да не пращат спортисти в Пьончан, ако сигурността им не е гарантирана 100 процента. В същото време щатски и корейски специални части провеждат съвместни учения в планините край града-домакин (границата е на около 80 км), а Южна Корея се готви да командирова хиляди бойци и да похарчи към 20 милиона долара за безопасност.

Неофициални източници от МОК коментираха, че в последните месеци се е водила "тиха дипломация" за участието на Северна Корея в Пьончан. Ким Чен Ун вече е получил покана да присъства на церемонията по откриването.

Самият той е запален скиор от времето, когато е учил в елитно училище в Кьониц, Швейцария. След това е направил цял зимен курорт в родината си, а понякога си прави скъпи ски ваканции в Европа.

А Ким отправи и други мирни послания към Южна Корея в словото си. Той подчерта, че е "отворен за диалог".

"Когато става въпрос за отношенията между Северна и Южна Корея, ние трябва да намалим военното напрежение на нашия полуостров и да създадем мирна среда. И двете страни трябва да положат усилия", каза Ким.

Говорител на президента на Южна Корея Мун Дже Ин отвърна, че страната му е готова на разговори със Северна "по всяко време и навсякъде".

"Винаги сме изразявали нашата воля за това, с цел възстановяване на междукорейските отношения и възцаряване на мир на полуострова. Вярваме, че двете Кореи ще седнат на преговори и ще намерят решение за намаляване на напрежението", рече говорителят.

И добави, че севернокорейските спортисти винаги са добре дошли на игрите.

Не така "олимпийски" обаче продължава да е настроен към САЩ Ким Чен Ун.

"Цялата територия на САЩ е в обсега на нашата ядрена сила и ядреният бутон винаги е на бюрото в моя офис. Това просто е реалност, не заплаха", заяви Ким.

Той увери, че през 2018-а страната му ще продължи да произвежда ядрени глави и балистични ракети. Лидерът изрази вярата си, че САЩ не са в състояние да започнат война със Северна Корея, тъй като военната мощ на родината му била по-голяма от всяка друга на планетата.

Американският президент Доналд Тръмп бе запитан за мнение за речта на Ким преди празненство по случай Нова година в елитен курорт в щата Флорида.

"Ще видим, ще видим", бе отговорът му.