Протестиращ е открил огън по полицейските служители в понеделник по време на поредната антиправителствена демонстрация в иранския град Неджефабад, убивайки един полицай и ранявайки още трима. Това предава "Фокус", като се позовава на информация от местните власти.

Нови протести се разразиха и в столицата Техеран вечерта на 1 януари, понеделник. В социалните мрежи се появиха снимки и филмчета, показващи масирано полицейско присъствие по улиците на града, горящи коли и малък брой демонстранти, предава AFP, цитирана от "Фокус".

Иранската държавна агенция ФАРС показа кадри на горящи коли, а в социалните мрежи се появиха клипове от протестиращи, на които се вижда как демонстрантите обикалят улиците в централната част на Техеран и скандират срещу правителството.

Това е пети пореден ден на антиправителствени демонстрации в Иран. Те започнаха заради недоволството на хората от повишаването на цените, но бързо фокусът им се измести към правителството на страната и те се обърнаха в масови безредици.

Според последната информация, от началото на протестните акции са загинали най-малко 12 души, допреди днешния инцидент.

По-рано днес министърът на информационно-комуникационните технологии Мохамед Джавад Азари Джахруми опроверга информацията, че властите на Ислямската република са блокирали достъпа до социалните мрежи във връзка с антиправителствените протести. Той направи съответстващото изявление на своята страница в Туитър, предава ТАСС.

„Слуховете, че сме блокирали социалните мрежи не отговарят на действителността. Очевидно те са измислени с цел да се създаде обществено недоволство и песимизъм“, заяви той.

По-рано агенция Reuters, позовавайки се на информация от иранския държавен телевизионен канал IRIB, предаде, че властите в Техеран са ограничили достъпа до социалната мрежа Instagram и чата Telegram. Това решение, според съобщението, е взето „на най-високо ниво“, с цел „да се запази редът“ в републиката.

Основателят на Telegram Павел Дуров потвърди информацията за блокирането.