Биткойн започна зле новата 2018 година. За първи път от 2015 г. криптовалутата регистрира спад след рекордните й нива от $19 511, достигнати на 18 декември м.г., съобщи Блумбърг.

Виртуалната валута се срина до 13 624.56 долара в Ню Йорк на 1 януари, понижение с 4.8% спрямо три дни по-рано. Това е спад и от достигнатото в неделя ниво от 14 156 долара, обявено от сайта coinmarketcap.com, който следи дневните цени.

Биткойн започна миналата година със силен старт - с отскок от 3.6%, достигайки 998 долара, приключвайки годината с над 1300% нарастване. Това доведе до сключване на множество договори за фючърси на Уолстрийт през целия минал декември. Фючърсите са едно от видовете споразумения за търговия на определен актив при определена цена и доставка на конкретна дата.

Точно преди месец американската Комисия по търговия със стокови фючърси даде зелена светлина за договорите с биткойн фючърси, което раздвижи инвеститорите. Контрактите позволяват да се залага на цената на биткойн, без да е необходимо да се закупува криптовалута.

Някои банкери и анализатори вече предупредиха, че биткойнът е спекулативен инструмент и рискът от инвестиране в него е твърде голям.

В края на миналата година руските власти обявиха намерението си да обложат с данък добива на криптовалута. Те представиха законопроект за регулиране на пазара на криптовалута и добива й, като окончателният му вариант ще бъде готов в средата на 2018 г. По съвършено либерален път тръгна Беларус, която легализира всички криптовалути, а всички сделки с тях няма да се облагат с данък до 2023 г.