Баварските консерватори от ХСС искат да бъдат намалени корпоративният данък и социалните помощи за кандидатите за убежище. Това може да усложни още повече преговорите между консервативния блок ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия за ново правителство, предаде Ройтерс.

Канцлерът Ангела Меркел се надява да получи четвърти мандат на поста, като убеди ГСДП да участва в ново издание на така наречената "голяма коалиция" в управлението на Германия - въпреки че и двата политически лагера понесоха тежки загуби на изборите през септември, пише БТА.

Между 7 и 12 януари е предвидено да се проведат проучвателни преговори.

ГСДП отначало искаше да остане в опозиция, но се съгласи да помисли върху възможността за участие в управлението в интерес на политическата стабилност. Това стана, след като коалиционните преговори на Меркел с две по-малки партии пропаднаха. ГСДП обаче не се ангажира с никакви обещания.

Документи, подготвени за предстоящ партиен форум на Християнсоциалния съюз, сестринската партия от Бавария на Християндемократическия съюз на Меркел, загатват за предстоящи трудни преговори - при положение че канцлерът и други призовават за бърза работа, за да се състави правителство.

ХСС, който исторически е по-консервативен от партията на Меркел, ще играе ключова роля в преговорите. През последните седмици двете консервативни партии показаха по-голямо единство, след като между тях се стигна до продължителен конфликт заради решението на канцлера от 2015 г. да приеме в Германия над 1 милион мигранти.

От изтекъл миналата седмица документ на ХСС стана ясно, че партията иска разходите за отбрана да бъдат увеличени до заложената от НАТО цел от 2 процента от брутния вътрешен продукт. Освен това в него се настоява за твърда позиция за имиграцията и се отхвърля засилването на европейската интеграция, което създаде предпоставки за конфронтация с ГСДП.

Сега от нови проектодокументи става ясно, че след предстоящия тази седмица партиен форум на ХСС може да се заформи нов конфликт.

В един от документите, който беше публикуван от списание "Фокус", се посочва, че баварските консерватори искат да бъде намален корпоративният данък с оглед на данъчните намаления в САЩ и сходните мерки във Великобритания и Франция. 

"Ако Германия не действа, в близко бъдеще тя ще е с едно от най-високите равнища на корпоративния данък в световен мащаб", се казва в документа.

Председателката на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес неотдавна призова за по-високи данъци за богатите. Нейната партия иска повече разходи за инфраструктура, образование, здравеопазване и други социални приоритети.

В друг документ на ХСС се иска да бъдат намалени помощите за кандидатите за убежище с цел така да бъдат разубедени повече мигранти от намерението си да дойдат в Германия, съобщи вестник "Аугсбургер алгемайне". Предложението е вместо след 15-ия месец помощите да нарастват - както е сега, кандидатите за убежище да продължат да получават по-ниския основен размер на помощите в продължение на 36 месеца.

"Искаме да намалим социалните помощи за кандидати за убежище така, че Германия да не остава и за в бъдеще основният притегателен център за бежанци от целия свят", заяви пред вестника Александер Добринт, министър на транспорта на Германия и висш функционер на ХСС.

Три месеца след изборите натискът върху Меркел да състави правителство расте.

В събота бившият министър на финансите, а сега председател на Бундестага Волфганг Шойбле, заяви, че не би могъл да изключи варианта управление на малцинството, ако не се постигне споразумение.

Друга възможност биха били нови избори, но според политическите експерти тогава може да се засилят позициите на крайната десница, партия "Алтернатива за Германия". През септември тя успя за пръв път в историята си да влезе в парламента поради страховете от миграцията.