22-ма станаха вече убитите при протестите в Иран, започнали на 28 декември и вземащи все по-голям размах, предаде Би Би Си. 9 души са загубили живота си при различни стълкновения само снощи. Най-кървавите сблъсъци са станали в централната провинция Исфахан.

Шестима души са загинали при опит да нахлуят в полицейски участък и да вземат оттам оръжие. 

При друг сблъсък са загинали 11-годишно момче, мъж и боец от Революционните гвардейци.

Вчера в столицата Техеран са арестувани 100 души. Така броят на задържаните от 30 декември стана близо 500. Всички те могат да получат смъртни присъди, предупреди Муса Газанфарабади - ръководителят на Революционния съд в Техеран.

"Очевидно едно от обвиненията може да бъде за водене на война срещу Аллах", изтъкна той.

В Иран това е престъпление, за което се налага смъртно наказание, отбелязва АП.

Каква всъщност е причината за кървавите протести в страната? Ето няколко важни факта, които трябва да знаем, обяснява телевизия "Ал Джазира".

Какво се случва?

Иранците започнаха да протестират на 28 декември във втория по големина град Машхад, като за причина бяха обявени високите цени. Докато някои казват, че икономическите проблеми на Иран са предизвикани от външната политика на страната, замесила се в регионални конфликти, други твърдят, че по джоба на хората са ударили международните санкции.

На 29 декември протестите стигнаха и до Техеран и други големи градове.

Според съобщения на местни медии стотици хиляди хора са излезли на улиците, за да изразят на висок глас разочарованието си от правителството.

Какво искат протестиращите?

Някои от тях демонстрират срещу покачващите се цени, безработицата и икономическото неравенство. Така твърдят антиправителствени активисти и полуофициалната агенция Фарс.

Други скандират антиправителствени лозунги срещу външната политика на страната. Сред тях са "Смърт на Рохани" (президента Хасан Рохани - б.р.), "Забравете Палестина", "Не за Газа, не за Ливан, аз живея за Иран".

Същевременно през последните дни при протестите постоянно се скандира едно строго забранено от властите име - това на Мохамед Реза Пахлави. Той е последният ирански шах, смятан за реформатор от светските среди. Пахлави е свален след Ислямската революция, предвождана от аятолах Рухола Хомейни, през 1979 г.

Протестиращите винят политиката на президента Хасан Рохани за несгодите.

Защо протестират?

"Поради провала на икономическата политика на Рохани недоволството излиза на повърхността", изтъква пред "Ал Джазира" Али Фетхола-Неджад - преподавател в Центъра "Брукингс" в Доха, Катар.

"От друга страна, когато се стига до политически репресии, нещата не са се подобрили. Така че има и социално-икономическо, и политическо недоволство", допълва той.

Според блогъра Поткин Азармер, следящ борбата за светска власт в Иран, няколко групи от известно време насам протестират за това, а лозунгите им са станали по-радикални.

Кой оглавява протестите?

Ебрахим Раиси не успя да се пребори за президентския пост в Иран.

Протестите бяха поведени от консервативното духовенство от Машхад. Градът е техен бастион. Те подкрепят духовника Ебрахим Раиси, който неуспешно се кандидатира на президентските избори срещу доста по-умерения Хасан Рохани, припомня в. "Монд".

Към тях обаче се присъединиха и протестиращи с други политически убеждения, които отправиха националистически и икономически искания. Изпитващите икономически затруднения иранци са недоволни от голямата финансова помощ, която режимът в Техеран оказва на чуждестранни структури като ливанското движение "Хизбула". Лидерът на групировката Хасан Насрала се хвали с построените с ирански пари болници, пътища и училища в Ливан.

Вече има признаци, че фракции, противопоставящи се на Рохани, подтикват към размирици, като се опитват да провалят политическите планове на президента и може би дори да му попречат да се кандидатира за Върховен лидер на страната, когато постът бъде освободен, пише в. "Гардиън".

Рохани бе избран през май 2017 г. с платформа, обещаваща икономическо възстановяване, но среща спънки на всяка стъпка. Ефектът от облекчаването на западните санкции в замяна на подписването на ядреното споразумение все още не се вижда, а плановете му за реформа на банковата система се сблъскаха със съпротивата на влиятелни кръгове в страната.

Какво казват властите?

Иранското правителство признава, че хората се безпокоят за икономиката, но предупредиха демонстрантите да не развиват подривна дейност. Властите наредиха на иранците да избягват незаконните събирания. За всяко шествие трябва да се подава предвартелно молба.

Според първия вицепрезидент Ешак Джахангири - докато някои хора протестират срещу високите цени, други се стремят да подкопаят правителството.

"Всички икономически показатели на страната са добри. Да, има покачване на цените на някои стоки и правителството работи за установяването на причините", каза той.

"Хората, стоящи зад случващото се, смятат, че ще могат да навредят на правителството. Но когато социалните движения и протестите започват на улицата, тези, които ги разпалват, не винаги са в състояние да ги контролират", допълни Джахангири.

Хабибола Ходжастепур - зам.-шеф по сигурността на провинция Лорестан, заяви, че присъствието на агитатори попречило за мирен край на протеста. Той също така обвини за безредиците и първите убийства "чужди агенти" и "такфиристи", т.е. бойци от ислямистки сунитски групировки и "Ислямска държава".

Мохамед Реза Пахлави, чието име се скандира при сегашните протести, е шахът реформатор на Иран.

Какъв е отговорът на международната общност?

САЩ побързаха да предупредят Техеран да не арестува участниците в мирни демонстрации. Президентът Доналд Тръмп публикува серия от туитове за Иран.

След идването на власт на Тръмп Вашингтон и Техеран се сблъскаха по външнополитически въпроси като войните в Сирия и Йемен и ядрената сделка между Ислямската република и световните сили от 2015 г.

Немногочислени демонстрации в знак на солидарност с протестиращите в Иран се провеждат във Франция и Германия.

Какво се очаква?

Съвсем скоро аятолах Али Хаменей може да се превърне в главен обект на протестите.

Социалните медии постоянно призовават за нови бунтове. Властите ограничават някои от тях, но останалите действат необезпокоявани.

Експерти отбелязват, че протестите са ескалирали доста по-бързо, отколкото се е очаквало.

"Не се очакваше нещо повече от лозунгите срещу управниците и президента", зияви Негар Мортазави - журналист от независимия сайт "Иран интернешънъл".

"Но изглежда недоволството сред населението е много по-дълбоко - дотолкова, че излезе извън рамките на президентството и се насочва към върховния лидер (аятолах Али Хаменей - б.р.). Което е много притеснително за всички фракции на елита", допълни той.