"Наблюдаваме със загриженост последните развития в Иран, довели до загубата на човешки живот. Oтчитаме изявлението на президента Рохани, че гражданите имат право на мирни протести и очакваме всички страни да се въздържат от насилие в дух на толерантност и уважаване правото на събиране и изразяване на иранските граждани."

Това се казва в изявление на българското външно министерство. То е първото официално изявление на ведомството, откакто страната ни пое председателството на Съвета на ЕС.

От 28 декември насам в Иран всеки ден се провеждат антиправителствени протести. Стигна се до кървави сблъсъци. До този момент са убити 22-ма души, а стотици са арестувани.

Бившият постоянен представител на САЩ в ООН Джон Болтън призова президента Доналд Тръмп да подкрепи антиправителствените протести в Иран, предаде "Фокс нюз".

Според дипломата тези протести са различни от разтърсилите през 2009 г. Ислямската република демонстрации. Те трябва да доведат до промяна на режима.

"От тези протести зависи дали режимът ще оцелее и ги прави значително по-застрашителни за аятоласите, значително по-опасни за тях, като вдигнат съществено залозите", заяви Болтън.

Той допълни, че подкрепата на Тръмп към протестиращите дава сигнал за огромна и позитивна промяна на политиката, водена от предишния президент Барак Обама.

Джон Болтън призова Тръмп да излезе от ядреното споразумение за Иран, да възобнови всички предишни санкции и да наложи икономически натиск върху режима в Техеран, да предостави материална и финансова помощ за опозицията и да си сътрудничи с разузнавателните служби на другите страни.