"Защо мълчите, г-н Борисов. Вие имате огромно влияние в европейските столици. Отговорете на обвиненията към страната ни за корупция. Сигурно няма да го направите и причината е описана в "Ди Цайт": "корумпирани, но послушни".

С тези думи лидерката на БСП Корнелия Нинова се обърна към премиера Бойко Борисов по повод няколкото публикации в европейски вестници като "Ди Цайт", "Гардиън" и "Журнал дю диманш", посветени на това, че най-корумпираната страна в ЕС поема председателството на Съюза.

Според Корнелия Нинова корупцията у нас струва на българската икономика 10 млрд. лева годишно и това е основна причина за бедността и липсата на справедливост у нас. Тя цитира и думи от анализа на френския "Журнал дю диманш", с който започна 2018 г. В статията за страната ни там пише:  "Корупцията в България е ендемична. Корупцията е навсякъде."

„Този път оценките не са от "лошата" БСП, която иска да ни изложи пред Европа. Те са от сърцето на Европа, от най-големите в ЕС - Германия, Франция, Великобритания", казва още Нинова и добавя, че корупцията е челото на класацията на най-тежките проблеми в държавата не само според външни наблюдатели, а и според гражданите на страната. 

По думите й приетият в предпоследния пленарен ден на 2017 г. антикорупционен закон е определен от авторитетно френско издание така: "направо може да ви разсмее". 

„Така започва българското председателство, за съжаление. Но още не е късно да се вземат мерки. Президентът Румен Радев дава златен шанс на правителството и мнозинството в НС с ветото върху антикорупционния закон. Здравият разум и истинското желание за борба с корупцията да надделее“, заявява Нинова.

По-рано днес държавният глава наложи очаквано вето на закона.

„Не се ли справим с корупцията, не можем да решим нито един от другите проблеми - бедност, здравеопазване, образование, демография. Или всички осъзнаваме това и променяме нещата, или правителството на Борисов ще ни тегли все по-надолу“, твърди още лидерката на БСП. 

[[nid:62421]]
Още при анонса за вето от Радев от ГЕРБ го обвиниха, че избързва. Очакванията са по-скоро Народното събрание да приеме антикорупционния закон в сегашния му вид. Според правилника на парламента депутатите имат 15 дни да преразгледат закона отново, след като указът за вето постъпи в Народното събрание. Депутатите са във ваканция още седмица, така че поредното вето ще бъде едно от първите неща, с които ще се занимаят народните представители в първите работни дни от новата година.