Цените на петрола се повишиха до най-високите си нива от 2014 г. насам заради антиправителствените протести в Иран и съкращенията в добива, извършвани от Русия и страните-производителки, членки на ОПЕК. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) се търгуват на нива от $60.40 за барел при $60.74 няколко часа по-рано, което е най-високата им цена от юни 2015 г., предаде Ройтерс.

Европейският референтен сорт Брент се търгуваше за около $66.80 за барел, след като в началото на май 2015 г. беше 67.29 долара. 

Наблюдателите отбелязват, че за първи път от януари 2014 г. петролните цени стартират над прага от 60 долара. Според наблюдатели причината за това начало са протестите в Иран и геополитическите рискове като цяло, в т.ч.случващото се в Кюрдистан и Либия.

Протестиращите в Иран нападнаха полицейски управления в нощта срещу понеделник, силите на реда им оказаха отпор, като до момента е известно за повече от 20 жертви и много ранени. Но дори и без случващото се в Иран, който е най-големият износител на петрол, настроенията на пазарите са за повишаване на цените на черното злато. Месеци наред пазарите се поддържат от съкращенията на добива, които ОПЕК и Русия започнаха през януари 2017 г. и се планират да продължат през цялата настояща година.

Освен това петролните запаси на САЩ намаляха с близо 20% спрямо техния пик от март м.г., спадайки до 431.9 милиона барела. Подкрепа за повишаване на цените на нефта оказва повишеното търсене от Китай. 

Наред с това нарастващото производство в САЩ, което е на ръба на 10 милиона барела в денонощие, до известна степен възпрепятства перспективите за сдържане на цените. Според анализатори от Barclays bank, ръстът на производство на петрол в Щатите изисква строг мониторинг, тъй като може да ерозира усилията на ОПЕК за балансиране на пазара и да доведе до излишъци през 2018 г. Производството на петрол в Съединените щати, задвижвано до голяма степен от добива от шисти, се покачи с почти 16% от средата на 2016 г. на 9.75 милиона барела в края на миналата година.