Министърът на екологията Нено Димов отрече пред бТВ твърденията, че 48% от територията на Пирин ще бъде застроена. Те се появиха, след като в края на миналата година правителството гласува промяна в плана за управление на Пирин, предвиждащ бъдещо разширяване на ски зоната и зоната за туризъм от 0,6% до над 2 на сто. Така на практика се дава зелена светлина и за строителството на втори кабинков лифт.

Димов обясни, че според приетия план 45% от територията на Пирин може да се използва само и единствено за водохващания за питейни нужди. Той показа карта, на която тези 45% са обозначени с тъмно зелено, а ски-зоната  - с червено (виж снимката).

"Добре е да бъдеш добре информиран, когато протестираш. Нормално е да протестираш, когато си недоволен, това е демокрацията. Не търся консенсус, не може всички да бъдат доволни", каза Димов.

Той припомни, че има социологически изследвания, според които над 70% от хората искат развитие на зимния туризъм в Банско. Димов заяви, че все още няма заявено инвестиционно намерение.

"Смятам да привикам концесионера да ми обясни какво точно е това, има ли инвестиционна готовност. Това е една черта, начертана през парка".

Така Димов коментира появилите се информации за проект за втори лифт на Банско от страна на "Юлен".

Димов допълни, че "трябва да има нещо конкретно, което да покаже как ще се развие" проекта. Той бе категоричен, че догодина не може да започне строежа на втори лифт.

Министърът каза още, че развитието на зимния туризъм е елемент от подобряването на живота на гражданите. Така той коментира изявленията на Волен Сидеров, че целта на властта не трябва да са "плажове и лифтове", а подобрявнаето на жизнения стандарт на хората.

Димов каза още, че зимен туризъм ще се развива на Витоша, Рила, Стара планина и Родопите.