Молдовският президент Игор Додон отхвърли днес решението на Конституционния съд в страната, който суспендира временно част от правомощията му заради спор между него и прозападното правителство заради назначаването на министрите, предаде Ройтерс.

По-рано Додон блокира избора на правителството на нови министри при вече извършени рокади, като обвини номинираните в некомпетентност. Той заяви също, че някои от тях са свързани със скандал, касаещ отклоняване на близо 1 милиард долара от банките в страната преди няколко години.

В отговор управляващата коалиция поиска Конституционният съд да отнеме някои от правомощията на Додон, за да може правителството да назначава министрите.

Подкрепяният от Русия президент често кръстосва шпаги с кабинета в Кишинев. Това се случваше особено често през 2017 г. при спорове между двете държави. Кулминацията бе през декември, когато Молдова отзова посланика си от Русия.

"Съдът още веднъж потвърди имиджа си на покорен политически инструмент, а не на конституционен орган. Това е срамно и достойно за съжаление падение за държава, която твърди, че е демократична", написа Додон във фейсбук.

"Колкото до моята позиция, реших да не се предавам. По-добре, отколкото години наред да обяснявам защо едни или други от компрометираните министри са били назначени на постовете им", допълва президентът.

Игор Додон бе избран за държавен глава на 13 ноември 2016 г. На същата дата президентските избори в България бяха спечелени от приятелски настроения към Русия Румен Радев.

Додон спечели изборите с обещанието да сложи спирачка на 7-годишните усилия за сближаване с ЕС. Това стана, след като мегаскандалът с източването на парите подрони имиджа на проевропейските му съперници. Още след встъпването на новия държавен глава в длъжност в края на 2016 г. от сградата на президентството в Кишинев бе свален флагът на ЕС. А малко по-късно президентът обеща, че ако правителството открие офис на НАТО в републиката, лично той ще го затвори след парламентарните избори, които ще се състоят тази година.

Парламентарното мнозинство в Кишинев и правителството обаче продължават да бъдат съюзници по въпроса на ЕС.