Американският президент Доналд Тръмп заплаши да спре финансовата помощ за Палестинската автономна област заради спора около признаването на Йерусалим за столица на Израел.

"Палестинците не са склонни да обсъждат мира, защо тогава да продължаваме да им плащаме?", попита президентът в туитър. "Плащаме на палестиците СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ всяка година и не получаваме благодарност и уважение. Те дори не искат да обсъждат дълго забавения мирен договор с Израел."

 

 

"Ние изтеглихме от масата Йерусалим - най-тежката част от преговорите, и затова Израел ще трябва да се отплати с повече."

В края на миналата година САЩ признаха Йерусалим за столица на Израел и обявиха, че ще преместят там посолството си. Президентът на Палестинската автономна област Махмуд Абас заяви, че не приема решението на САЩ.

"САЩ доказаха, че са нечестен посредник в мирния процес", заяви Абас и обяви Йерусалим за "вечната столица на държавата Палестина".

Решението беше осъдено и от ООН - 128 страни гласуваха срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел.

Публикациите на президента последваха изявление на американската посоянна представителка в ООН Ники Хейли, която заяви, че САЩ ще спрат помощта си за Агенцията за взаимопомощ на ООН, която отговаря за помощта за палестинските бежанци.

Агенцията ръководи програми за социални помощи, образование и здравеопазване, а САЩ са най-големият донор - през 2016 г. те са внесли 370 милиона долара. Вторият най-значителен донор е ЕС, който е внесъл по-малко от половината на тази сума.

"Президентът заяви, че на практика ще спре финансирането, ако палестинците не се съгласят да се върнат на масата за преговори", заяви Хейли. "Опитваме се да задвижим мирния процес, но ако това не се случи, президентът няма да продължи да финансира палестинците."

Палестинците няма да отстъпят пред "шантажа" на САЩ, отговори палестинска представителка, цитирана от Франс прес.

"Няма да се поддадем на шантажа. Сега той (президентът Тръмп) се осмелява да обвини палестинците за последиците от собствените си безотговорни действия", заяви представителката на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Ханан Ашрауи.

Тръмп многократно изразява готовност да посредничи за мир в Близкия изток, за да се постигне "окончателна сделка". При посещението си в Израел и Палестина през миналата година той обсъди мирния процес с техните лидери. Скоро след встъпването си в длъжност той заяви, че съществуването на две отделни държави не е единственото възможно решение. Това обаче е международно признатата формулировка, която предполага автономно съществуване на Израел и Палестина и мир между тях.